Wykonanie
Dlaczego eksperyment? Zaczęło się od tego, że będąc na zakupach wpadły mi w oko świeże, hiszpańskie
truskawki, na które akurat była promocja (niektórzy mogą komentować, że chemia itp., ale nie słyszałam, żeby komuś zaszkodziło kilka hiszpańskich
truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne
biszkopty przełożone masą
śmietanowo-
truskawkową, zwieńczone warstwą
galaretki, z zatopionymi w niej
truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia
galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :)

Składniki (blacha 23x39 cm):
Biszkopt (składniki na 2
biszkopty):2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
cukru6
jajekMasa
śmietanowo-truskawkowa:1 duża
śmietana do ubijania 30% (400 ml)2 opakowania zagęstnika do
śmietany (mix do
śmietany lub
śmietan-fix)1/4 szklanki
cukru pudru100 g zmiksowanych świeżych
truskawek lub ok. 5 łyżek
dżemu truskawkowego (ale wtedy pomijamy dodanie
cukru pudru)Warstwa z
galaretki:3
galaretki truskawkowe1 l
wody250 g świeżych
truskawekDodatkowo:4-5 łyżek
dżemu truskawkowego do posmarowania 1.
biszkoptaDo nasączenia 2.
biszkopta:1
galaretka truskawkowa0,5 l
wodyPrzygotowanie:1. Na początku zabieramy się do upieczenia dwóch
biszkoptów, przepis tutaj . Odstawiamy je do wystygnięcia.2.
Galaretka (na ostatnią warstwę):

Wg przepisu na opakowaniu, z tymże zmniejszamy ilość
wody: na 3
galaretki zagotowujemy 1 litr
wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Zaglądamy co jakiś czas i sprawdzamy czy
galaretka zaczyna tężeć.
Galaretka (do nasączenia 2.
biszkopta):Robimy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pilnujemy, żeby nie zaczęła tężeć. Jak całkowicie wystygnie polejemy nią drugi
biszkopt.3. Masa
śmietanowo-truskawkowa:Schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając przesiany
cukier puder, pod koniec dodajemy zagęstnik do
śmietany i truskawki/ ewentualnie
dżem (pamiętając o pominięciu
cukru pudru przy użyciu
dżemu).4. Wracamy do
biszkoptów: na pierwszy
biszkopt wykładamy 4-5 łyżek
dżemu truskawkowego i równomiernie rozsmarowujemy. Na
dżem wykładamy masę
śmietanowo-
truskawkową. Masę przykrywamy drugim
biszkoptem. Ten nasączamy (zalewamy) ostudzoną, płynną
galaretką. Na
biszkopcie układamy przekrojone na pół
truskawki. Zalewamy tężejącą
galaretką (aby nie wsiąkła w już nasączony
biszkopt).5. Chowamy (najlepiej na noc) do lodówki, do całkowitego stężenia. Przechowujemy również w lodówce.