Wykonanie
Ciasto
biszkoptowe z musem
truskawkowym i
galaretką . Banalnie prosty deser. Idealny podwieczorek w letnie popołudnie...

Składniki:
Ciasto
biszkoptowe:
3
jajka,
szklanka
cukru,
4 łyżki
wody,
100g
mąki tortowej,
100g
mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Masa truskawkowa:
3 szklanki
truskawek,
2 łyżeczki
cukru pudru,
5 łyżek
dżemu truskawkowego,
1 opakowanie
galaretki truskawkowej lub malinowej.
Zaczynamy od upieczenia
spodu ciasta. Przepis na
biszkopt jest najprostszym z możliwych.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wodą na pianę. Mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do
żółtek. Ubitą pianę z
białek przekładamy do ciasta.
Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej
wody i odstawiamy, czekając aż wystygnie. Z
truskawek przygotowujemy mus: miksujemy
owoce i dodajemy
cukier puder. Zimną
galaretkę łączymy z musem
truskawkowym. Tak przygotowaną masę wylewamy na
biszkopt uprzednio posmarowany
dżemem. Ciasto schładzamy przez godzinę, po upływie tego czasu możemy delektować się jego smakiem.
Smacznego!