Wykonanie
« Muffinkowy miszmaszPlacuszki z
ziemniaków ze
szczypiorkiem »Ciasto z przepisu White
Plate .
Biszkoptowo smacznie

Składniki:– 4
jajka– 1 szklanka
cukru– 1,5 szklanki
mąki– 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia– 3 łyżki
oleju– 2 łyżki
wody– 1 łyżka
octu–
truskawki, około szklanki–
cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z
cukrem. Następnie dodajemy wszystkie płynne, a
potem suche składniki. Ubijamy do momentu powstania bąbli w cieścieKiedy już mamy gotowe, wlewamy do wysmarowanej
masłem i
bułką tartą formy i wkładamy w nie
truskawki.W oryginalnym przepisie, pieczemy w piekarniku nagrzanym 190 stopni, 40 minut. Ja natomiast piekłam w piekarniku z termoobiegiem. Przez pierwsze 10 minut piekło się w 170 stopniach, co jednak było temperaturą za wysoką, bo ciasto zbyt szybko wyrosło. Zmniejszyłam do 160, i tyle też polecam na przyszłośćSmacznego!