ßßß
Składniki:– 4 jajka– 1 szklanka cukru– 1,5 szklanki mąki– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia– 3 łyżki oleju– 2 łyżki wody– 1 łyżka octu– truskawki, około szklanki– cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy wszystkie płynne, a potem suche składniki. Ubijamy do momentu powstania bąbli w cieścieKiedy już mamy gotowe, wlewamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy i wkładamy w nie truskawki.W oryginalnym przepisie, pieczemy w piekarniku nagrzanym 190 stopni, 40 minut. Ja natomiast piekłam w piekarniku z termoobiegiem. Przez pierwsze 10 minut piekło się w 170 stopniach, co jednak było temperaturą za wysoką, bo ciasto zbyt szybko wyrosło. Zmniejszyłam do 160, i tyle też polecam na przyszłośćSmacznego!