Wykonanie
Naprawdę najłatwiejsze ciasto w świecie;) Pyszne mięciutkie, idealnie komponują się z nim wszystkie
owoce. Moje dzisiejsze z
truskawkami bo przecież to ich sezon;) Serdecznie polecam.Dzieci kiedyś o nim śpiewały tak: Najłatwiejsze ciasto świataPrzepis pochodzi ze stronki MojeWypieki
Składniki:7
jajek1 i 1.4 szklanki
cukru drobnego do wypieków210 ml
oleju2.5 szklanki
mąki2.5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ekstraktu
waniliowego800 gram
truskawekcukier puder do opruszeniaWykonanie: Z
białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo
cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie już błyszcząca i gęsta dodajemy
żółtka, miksujemy. Następnie cały czas miksując wlewamy strużką
olej. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki ekstraktu
waniliowego, mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przepołowione
truskawki układamy na surowym cieście. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę bądź do tzw suchego patyczka. Przestudzone opruszamy
cukrem pudrem;)