ßßß
Składniki:7 jajek1 i 1.4 szklanki cukru drobnego do wypieków210 ml oleju2.5 szklanki mąki2.5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki ekstraktu waniliowego800 gram truskawekcukier puder do opruszeniaWykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie już błyszcząca i gęsta dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie cały czas miksując wlewamy strużką olej. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki ekstraktu waniliowego, mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przepołowione truskawki układamy na surowym cieście. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę bądź do tzw suchego patyczka. Przestudzone opruszamy cukrem pudrem;)