ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z sosem pomidorowym, oliwkami i kaparami

Cannelloni z sosem pomidorowym, oliwkami i kaparami

nazwa

Wykonanie

« Spaghetti bolognese
Naleśniki z serem i musem truskawkowym »
Kuchnia się lekko zakurzyła… ale już, wracam!
„Uroki” zaczynającej się sesji.
Wczoraj zrobiłam canneloni. Pierwszy raz. Dodałam oczywiście coś swojego. Co? Zobaczcie!
Składniki:
– pół opakowania makaronu cannelloni 500g
– 0,5 kg mięsa mielonego
– mały koncentrat pomidorowy
pomidor
marchewka
– 10 oliwek
– 10 marynowanych kaparów
– mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka bazylii
sól, pieprz
– dwie łyżki śmietany
żółty ser
olej
Podsmażamy cebulę i mięso mielone. Dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewkę i czosnek. Następnie przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem, wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę, kapary i oliwki. Dodajemy pół szklanki wody.
Dusimy koło 5-10 minut i gotowy farsz wkładamy do rurek.
Makaron układamy w naczyniu posmarowanym śmietaną. Farszem, jaki pozostał, przykrywamy cannelloni oraz posypujemy je serem.
Pieczemy do zrumienienia się sera. Ja piekłam w piekarniku z termoobiegiem koło 20 minut w 200 stopniach.
Pamiętajmy aby nie pozostawić gdzieś suchego makaronu, bo nie zmięknie!
Nie wygląda zbyt dobrze. Makaron się „rozciągnął”… lecz smakowało wyśmienicie!! Kapary i oliwki, które dodałam całkowicie przypadkiem, były strzałem w dziesiątkę!!
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/05/cannelloni-z-sosem-pomidorowym-oliwkami-i-kaparami