ßßß
Składniki:– pół opakowania makaronu cannelloni 500g– 0,5 kg mięsa mielonego– mały koncentrat pomidorowy– pomidor– marchewka– 10 oliwek– 10 marynowanych kaparów– mała cebula– 3 ząbki czosnku– łyżeczka bazylii– sól, pieprz– dwie łyżki śmietany– żółty ser– olej
Podsmażamy cebulę i mięso mielone. Dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewkę i czosnek. Następnie przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem, wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę, kapary i oliwki. Dodajemy pół szklanki wody.Dusimy koło 5-10 minut i gotowy farsz wkładamy do rurek.
Makaron układamy w naczyniu posmarowanym śmietaną. Farszem, jaki pozostał, przykrywamy cannelloni oraz posypujemy je serem.Pieczemy do zrumienienia się sera. Ja piekłam w piekarniku z termoobiegiem koło 20 minut w 200 stopniach.Pamiętajmy aby nie pozostawić gdzieś suchego makaronu, bo nie zmięknie!
Nie wygląda zbyt dobrze. Makaron się „rozciągnął”… lecz smakowało wyśmienicie!! Kapary i oliwki, które dodałam całkowicie przypadkiem, były strzałem w dziesiątkę!!Smacznego!