ßßß

Przedstawiam Wam przepis na paprykarz szczeciński..Kupne paprykarze maja sie nijak do zrobionego własnoręcznie..Pamiętajcie jednak ,że tuńczyk musi być dobrej jakości ..SKŁADNIKI:2 PUSZKI TUŃCZYKA W OLEJU2 MARCHWIE1 CEBULA1 OPAKOWANIE RYŻU5 ŁYŻEK KONCENTRATU5 ZĄBKÓW CZOSNKUOLIWA DO SMAŻENIA + MASŁOSÓL,PIEPRZ,PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA:WYKONANIE:RYŻ GOTUJEMY OKOŁO 15 MINUT /ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIECIA/ .W MIĘDZY CZASIECEBULĘ,DROBNO KROIMY DAJEMY NA ROZGRZANY TŁUSZCZ SZKLIMY .NASTĘPNIE DODAJEMY MARCHEW STARTĄ NA TARCE DUSIMY POD PRZYKRYCIEM DO MIĘKKOŚCI..DODAJEMY KOCENTRAT POMIDOROWY ORAZ UGOTOWANY RYŻ./MUSI BYĆ BARDZO MIEKKI/.CZOSNEK PRZECIŚNIETY PRZEZ PRASKĘ LUB DROBNO POKROJONY,ROZDROBNIONY WIDELCEM WRAZ Z SOSEM TUŃCZYK.PRZYPRAWY ORAZ SÓLMIESZAMY..i to by było na tyleżyczę smacznegoCiekawostki:Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. XX w. przez pracowników laboratorium PPUDiR Gryf ze Szczecina na zlecenie szefa produkcji. Paprykarz szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Pierwowzorem paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop-czop, którą na początku lat 60. skosztowali i zachwycili się jej smakiem technolodzy z polskich statków-chłodni do połowów dalekomorskich podczas pobytu w portach u wybrzeży Afryki Zachodniej. Istniała również wersja paprykarza z kaszą pęczak zamiast ryżu.Powiązany przepis:Sałatka wiosenna z koperkiemĆwikła z chrzanem i cytrynąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy