ßßß Cookit - przepis na Paprykarz szczeciński domowy

Paprykarz szczeciński domowy

nazwa

Wykonanie

Home
RYBY / OWOCE MORZA
Paprykarz szczeciński domowy
Przedstawiam Wam przepis na paprykarz szczeciński..Kupne paprykarze maja sie nijak do zrobionego własnoręcznie
..Pamiętajcie jednak ,że tuńczyk musi być dobrej jakości ..
SKŁADNIKI:
2 PUSZKI TUŃCZYKA W OLEJU
2 MARCHWIE
1 CEBULA
1 OPAKOWANIE RYŻU
5 ŁYŻEK KONCENTRATU
5 ZĄBKÓW CZOSNKU
OLIWA DO SMAŻENIA + MASŁO
SÓL,PIEPRZ,PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA:
WYKONANIE:
RYŻ GOTUJEMY OKOŁO 15 MINUT /ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIECIA/ .W MIĘDZY CZASIE
CEBULĘ,DROBNO KROIMY DAJEMY NA ROZGRZANY TŁUSZCZ SZKLIMY .NASTĘPNIE DODAJEMY MARCHEW STARTĄ NA TARCE DUSIMY POD PRZYKRYCIEM DO MIĘKKOŚCI..DODAJEMY KOCENTRAT POMIDOROWY ORAZ UGOTOWANY RYŻ./MUSI BYĆ BARDZO MIEKKI/.CZOSNEK PRZECIŚNIETY PRZEZ PRASKĘ LUB DROBNO POKROJONY,ROZDROBNIONY WIDELCEM WRAZ Z SOSEM TUŃCZYK.PRZYPRAWY ORAZ SÓL
MIESZAMY..i to by było na tyle
życzę smacznego
Ciekawostki:
Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. XX w. przez pracowników laboratorium PPUDiR Gryf ze Szczecina na zlecenie szefa produkcji. Paprykarz szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Pierwowzorem paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop-czop, którą na początku lat 60. skosztowali i zachwycili się jej smakiem technolodzy z polskich statków-chłodni do połowów dalekomorskich podczas pobytu w portach u wybrzeży Afryki Zachodniej. Istniała również wersja paprykarza z kaszą pęczak zamiast ryżu.
Powiązany przepis:
Sałatka wiosenna z koperkiem
Ćwikła z chrzanem i cytryną
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/paprykarz-szczecinski