Wykonanie
HomeZUPYchłodnik z
botwinki
Polecam na upały przepis na chłodnikProdukty:2 pęczki
botwinkisok z połowy
cytryny5 małych
ogórków gruntowychpęczek
rzodkiewkipęczek
koperkupęczek
szczypiorku3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęlitr
maślanki lub
kefirusól i świeżo zmielony
pieprz do smakudodatkowo-
jajka ugotowane na twardoWykonanie
Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z
buraczkami (
buraczki wcześniej obieramy ze skórki). Wrzucamy do garnka, zalewamy
bulionem warzywnym (wlewamy go tyle, aby przykrył
botwinkę) i gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy
sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia.
Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach.
Rzodkiewki siekamy lub trzemy na tartce.
Zioła drobno siekamy. Do
maślanki dodajemy
botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa,
zioła,przeciśnięty przez wyciskacz
czosnek doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z ugotowanymi
jajkami.Do chłodnika możemy dodać także
chrzan, jeśli chcemy, aby był bardziej wyrazisty w smaku.Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 15 minut.Powiązany przepis:
sałatka z
makaronu,
pomidorów,
bazylisałatka tradycyjnaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
