ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z buraka i batata

Zupa krem z buraka i batata

nazwa

Wykonanie

Uzależnij się od zup! to jedna ze złotych zasad, którą przeczytamy już na pierwszych stronach książki Przepis na Sukces Ewy Chodakowskiej . Zupa, oczywiście bez tłustych mięs i śmietany, jest zdrowym pomysłem na obiad czy kolację. Przygotowana na bazie warzyw i z dodatkiem świeżych ziół czy kiełków dostarcza odpowiednią ilość witamin i błonnika pokarmowego. Jest także prosta i szybka – ulubione składniki wrzucam do garnka, zalewam wodą, doprawiam i gotowe.
Ostatnio coraz częściej trafiam w sieci na kremy na bazie batata i buraka. Postanowiłam połączyć te dwa warzywa i zmiksować je w jednej zupie. Jak wyszło? Przede wszystkim bardzo zdrowo, a przy okazji kolorowo i smacznie. Burak, pomimo niepozornego i bardzo pospolitego wyglądu to bardzo charakterna jarzyna. Posiada wiele wartości odżywczych, o których na co dzień nie zdajemy sobie sprawy.
Dobroczynne właściwości buraka:
anemii i niedoborowi kwasu foliowego – polecane są przede wszystkim dzieciom i kobietom w ciąży;
wirusom – sok z surowego buraka wspomaga odporność;
wolnym rodnikom i powstawaniu nowotworów – wszystko za sprawą betaniny, której burak zawdzięcza swój intensywnie czerwony kolor.
W jakiej formie jeść buraka? Najlepszy jest oczywiście świeżo wyciśnięty sok z surowego buraka. Większość wartości odżywczych pozostaje w nim również po upieczeniu ze skórką. Wiele cennych składników pozostaje też w długo i wolno gotowanej zupie.
Składniki:
1 duży ziemniak batat
2 średniej wielkości buraki
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka natki pietruszki
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
Dodatki:
garść kiełków z cebuli
kilka plasterków awokado
Wszystkie warzywa myję i obieram. Kroję na duże kawałki ponieważ i tak będę zupę miksować. Nie ma potrzeby tracić czas na dokładne i drobne krojenie.
W garnku rozgrzewam oliwę i duszę na niej cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję pokrojone buraki i marchewkę. Duszę jeszcze przez 5-7 minut. Zalewam warzywa zimą wodą do połowy wysokości garnka, dorzucam czosnek i przyprawy, przykrywam pokrywką i zmniejszam ogień do minimum. Gotuję wywar przez minimum 45 minut.
Następnie dodaję seler naciowy i batata. Gotuję do momentu aż ziemniak zrobi się miękki – ok 10-15 minut w zależności od wielkości kawałków.
Zupę miksuję, gdy ostygnie. W tym czasie odaję do niej sok wyciśnięty z cytryny. Podaję z kiełkami cebuli i awokado, które podkreślają jej delikatny i kremowy smak. Opcjonalnie można dodać kleks gęstego jogurtu naturalnego.
Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/03/zupa-krem-z-buraka-i-batata