ßßß
Ostatnio coraz częściej trafiam w sieci na kremy na bazie batata i buraka. Postanowiłam połączyć te dwa warzywa i zmiksować je w jednej zupie. Jak wyszło? Przede wszystkim bardzo zdrowo, a przy okazji kolorowo i smacznie. Burak, pomimo niepozornego i bardzo pospolitego wyglądu to bardzo charakterna jarzyna. Posiada wiele wartości odżywczych, o których na co dzień nie zdajemy sobie sprawy.Dobroczynne właściwości buraka:anemii i niedoborowi kwasu foliowego – polecane są przede wszystkim dzieciom i kobietom w ciąży;wirusom – sok z surowego buraka wspomaga odporność;wolnym rodnikom i powstawaniu nowotworów – wszystko za sprawą betaniny, której burak zawdzięcza swój intensywnie czerwony kolor.W jakiej formie jeść buraka? Najlepszy jest oczywiście świeżo wyciśnięty sok z surowego buraka. Większość wartości odżywczych pozostaje w nim również po upieczeniu ze skórką. Wiele cennych składników pozostaje też w długo i wolno gotowanej zupie.Składniki:1 duży ziemniak batat2 średniej wielkości buraki3 marchewki2 łodygi selera naciowego1 czerwona cebula2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliweksok z 1/4 cytryny1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej1/2 łyżeczki ziaren kolendry1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego1 łyżeczka lubczyku1 łyżeczka natki pietruszkisól morskaświeżo mielony pieprz kolorowyDodatki:garść kiełków z cebulikilka plasterków awokadoWszystkie warzywa myję i obieram. Kroję na duże kawałki ponieważ i tak będę zupę miksować. Nie ma potrzeby tracić czas na dokładne i drobne krojenie.W garnku rozgrzewam oliwę i duszę na niej cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję pokrojone buraki i marchewkę. Duszę jeszcze przez 5-7 minut. Zalewam warzywa zimą wodą do połowy wysokości garnka, dorzucam czosnek i przyprawy, przykrywam pokrywką i zmniejszam ogień do minimum. Gotuję wywar przez minimum 45 minut.Następnie dodaję seler naciowy i batata. Gotuję do momentu aż ziemniak zrobi się miękki – ok 10-15 minut w zależności od wielkości kawałków.Zupę miksuję, gdy ostygnie. W tym czasie odaję do niej sok wyciśnięty z cytryny. Podaję z kiełkami cebuli i awokado, które podkreślają jej delikatny i kremowy smak. Opcjonalnie można dodać kleks gęstego jogurtu naturalnego.
Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi.