Wykonanie
Uzależnij się od zup! to jedna ze złotych zasad, którą przeczytamy już na pierwszych stronach książki Przepis na Sukces Ewy Chodakowskiej . Zupa, oczywiście bez tłustych
mięs i
śmietany, jest zdrowym pomysłem na obiad czy kolację. Przygotowana na bazie warzyw i z dodatkiem świeżych
ziół czy
kiełków dostarcza odpowiednią ilość witamin i błonnika pokarmowego. Jest także prosta i szybka – ulubione składniki wrzucam do garnka, zalewam
wodą, doprawiam i gotowe.

Ostatnio coraz częściej trafiam w
sieci na kremy na bazie
batata i
buraka. Postanowiłam połączyć te dwa warzywa i zmiksować je w jednej zupie. Jak wyszło? Przede wszystkim bardzo zdrowo, a przy okazji kolorowo i smacznie.
Burak, pomimo niepozornego i bardzo pospolitego wyglądu to bardzo charakterna jarzyna. Posiada wiele wartości odżywczych, o których na co dzień nie zdajemy sobie sprawy.Dobroczynne właściwości
buraka:anemii i niedoborowi kwasu foliowego – polecane są przede wszystkim dzieciom i kobietom w ciąży;wirusom – sok z surowego
buraka wspomaga odporność;wolnym rodnikom i powstawaniu nowotworów – wszystko za sprawą betaniny, której
burak zawdzięcza swój intensywnie czerwony kolor.W jakiej formie jeść buraka? Najlepszy jest oczywiście świeżo wyciśnięty sok z surowego
buraka. Większość wartości odżywczych pozostaje w nim również po upieczeniu ze skórką. Wiele cennych składników pozostaje też w długo i wolno gotowanej zupie.Składniki:1 duży
ziemniak batat2 średniej wielkości
buraki3
marchewki2
łodygi selera naciowego1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliweksok z 1/4
cytryny1 łyżeczka suszonej
trawy cytrynowej1/2 łyżeczki ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
pieprzu syczuańskiego1 łyżeczka
lubczyku1 łyżeczka
natki pietruszkisól morskaświeżo mielony
pieprz kolorowyDodatki:garść
kiełków z
cebulikilka plasterków
awokadoWszystkie warzywa myję i obieram. Kroję na duże kawałki ponieważ i tak
będę zupę miksować. Nie ma potrzeby tracić czas na dokładne i drobne krojenie.W garnku rozgrzewam
oliwę i duszę na niej
cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję pokrojone
buraki i
marchewkę. Duszę jeszcze przez 5-7 minut. Zalewam warzywa zimą
wodą do połowy wysokości garnka, dorzucam
czosnek i
przyprawy, przykrywam pokrywką i zmniejszam ogień do minimum. Gotuję
wywar przez minimum 45 minut.Następnie dodaję
seler naciowy i
batata. Gotuję do momentu aż
ziemniak zrobi się miękki – ok 10-15 minut w zależności od wielkości kawałków.Zupę miksuję, gdy ostygnie. W tym czasie odaję do niej sok wyciśnięty z
cytryny. Podaję z
kiełkami cebuli i
awokado, które podkreślają jej delikatny i kremowy smak. Opcjonalnie można dodać kleks gęstego
jogurtu naturalnego.


Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi.