Jajka, zwłaszcza te świeże wiejskie, są moim ulubionym sposobem na początek weekendu. Niezależnie od tego czy jestem w podróży czy też leniwie spędzam weekend w domowym zaciszu śniadanie daje mi energię na cały dzień. Jajka są niezwykłym produktem, z którego przy odrobinie fantazji w kilka minut powstaje unikalne i nietuzinkowe danie. Wiele inspiracji na śniadanie z jajem przywiozłam z ostatniej podróży na Hawaje . Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na nienudne jajka sadzone podawane z koktajlem szpinakowym z nutą pomarańczy .Przepis na jajka sadzone z papryką i pomidoramiSkładniki na porcję dla 2 osób:3 jaka (wielkość porcji zależy od preferencji i możliwości jedzącego)1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 cebuli2 ząbki czosnku1 łyżeczka sosu worcestershire2 łyżeczki oliwy z oliweksól morskaświeżo mielony pieprz kolorowykawałek tartego parmezanuPrzygotowanie:Cebulę i paprykę kroję na niewielkie kawałki i przekładam na rozgrzaną patelnię z grubym dnem. Smażę na oliwie z oliwek do momentu aż warzywa się zarumienią i zrobią się miękkie.Dodaję posiekany czosnek i drobno pokrojone pomidory. Doprawiam solą, pieprzem i sosem worcestershire. Smażę przez kolejne 3 minuty ciągle mieszając.Wbijam na patelnię jajka i przykrywam ją pokrywką. Zmniejszam ogień do minimum i smażę do momentu aż białka się zetną. Danie posypuję tartym parmezanem.Składniki:125 g młodych liści szpinakuskórka starta z jednej pomarańczy1 obrana pomarańcza1/4 obranej cytryna3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (w wersji bardziej kalorycznej można dodać kwaśną śmietanę)100 ml mleka (opcjonalnie można dodać wodę)sól morskaświeżo mielony pieprz kolorowyPrzygotowanie:Umyte składniki wkładam do blendera i miksuję. Doprawiam solą i pieprzem.Skórkę z pomarańczy należy przed starciem dokładnie umyć.Jeżeli koktajl będzie zbyt gęsty można dodać do niego wodę lub więcej mleka.