ßßß
Składniki (2 porcje):2 porcje gnocchi (własne lub paczka 500 g świeżych)200 g szpinaku, mrożonego w liściach (paczka baby szpinaku lub dwie garści świeżego)1 mała cebula1 ząbek czosnku1 serek topiony, bez dodatków (100 g)1/2 szklanki mleka4 łyżki startego parmezanuoliwa z oliwek - do smażeniasól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, na niej zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć minutę. Teraz dodać rozmrożony, lekko przesiekany szpinak i podsmażyć, aż reszta wody z niego odparuje (świeży baby szpinak przesmażyć krótko, aby zmniejszył tylko swoją objętość i "opadł" na patelnię, świeży "dorosły" szpinak przesiekać i postąpić analogicznie jak z baby).Wlać na patelnię mleko, dodać serek topiony w kawałkach i gotować, aż serek się rozpuści. Następnie dodać parmezan i gotować, aż sos się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.Gnocchi ugotować wg przepisu na opakowaniu lub według Waszego własnego przepisu na te kluseczki. Po ugotowaniu odcedzić je, umieścić z powrotem w garnku i dodać do nich sos - wymieszać.Smacznego :-)