Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Koszyczek wielkanocny 2015Mazurek Wielkanocny 2015 o ... »Tym razem postanowiłam zrobić ciasto inne . Takiego jeszcze nie robiłam więc tym bardziej byłam ciekawa jak to będzie wyglądać po zrobieniu . Muszę przyznać , że moje pomysły fajnie wychodzą .2 .1/2 szklanki
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowapół szklanki
mąki kokosowej1.1/2 szklanki
cukru25 dag
margaryny lub
masła4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
kakao1/2 szklanki
mleka50 ml
spirytusuDodatkowo:
mascarpone 400 g
śmietana 30% 700 ml
czekolada 200 g5 łyżek
mlekażel dekoracyjny na zimno malinowy ZENTIS
jabłko prażone w kostkę 16 mm cała puszka ZENTISDo garnka wkładamy
margarynę cukier i
mleko .Mieszamy do rozpuszczenia, teraz dodajemy
kakao i
spirytus .Do ostudzonej masy dodajemy
żółtka i mieszamy.Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy ostudzonejUbijamy
białka ze szczyptą
soli i dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.Blachę smarujemy
margaryną i obsypujemy
bułką tartąWlewamy naszą masę z garnka i do pieca na 45 minut . w 180 stopniach .Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy ciacho na 2 placki .Pierwszy placek smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno
malinowym i wykładamy na niego puszkę
jabłek prażonych w kostkę .Ubijamy
śmietanę i dodajemy łyżką do
sera mascarpone mieszamy do ostatniej łyżki
śmietany .Wkładamy masę
mascarpone na
jabłka tak połowę.Drugą połową
mascarpone dekorujemy
gorę ciasta i boki.Rozpuszczamy
czekoladę z
mlekiem ( kąpiel
wodna) i polewamy ciasto na masę z
mascarpone.Ciasto jest doskonale w smaku jak i wyglądzieZamiast żelu można dać
dżem , a
jabłka samemu można usmażyć na patelni pokrojone w kostkę z
cynamonem i
cukrem .



poniedziałek, 30 marca 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter