Wykonanie
Kochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem
jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą polewą i posypany grubo siekanymi
orzeszkami ziemnymi :) Pyszności!!!

Składniki:1 kostka
masła lub
margaryny2 szklanki
cukru4 płaski łyżki
kakao lub 2 pełne1/2 szklanki
mleka4
jajka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 większe
jabłkaBiała polewa:1 szklanka
cukru1/2 kostki
masła lub
margaryny1/4 szklanki
śmietany kremówki 30%1 szklanka
mleka w proszkuDodatkowo:1/2 szklanki posiekanych
orzeszków ziemnychWykonanie :
Masło,
cukier i
mleko podgrzewam, dodaję
kakao i mieszam by nie było grudek. Studzę do temperatury pokojowej, wbijam po jednym
żółtku i miksuję.
Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej.
Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszam do połączenia się składników.Formę o wymiarach 22 x 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, piekarnik nagrzewam do 160-170°C i piekę przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Cukier i
masło podgrzewam w rondelku, aż
masło się rozpuści, wlewam
śmietankę i podgrzewam do wrzenia. Zestawiam i mieszając dosypuje
mleko w proszku. Polewam chłodne ciasto i posypuję posiekanymi orzeszkami.