Wykonanie
Baaardzo
czekoladowo dziś u mnie, a to wszystko za sprawą Walentynek :) Babeczki, które dziś proponuje, to jedne z najlepszych jakie
jadłam.Cudownie pachną
czekolada i tak samo pysznie smakują. Na drugi dzień są nadal wilgotne i puszyste, idealne. Jeśli użyjecie
mlecznej czekolady, będą bardziej
śmietankowe, jeśli gorzkiej, wyraźniejsze w smaku. Całość wieńczy prosty, a jednak powalający krem z nutelli i
serka mascarpone.Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze forum cincin)
Składniki na 12 babeczek:300 g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao165 g
cukrucukier waniliowy mały140 g
masła lub dobrej
margaryny2
jajka170 ml
mleka150 g
mlecznej czekolady( u mnie 100 g
mlecznej i 50 g gorzkiej)250 g
serka mascarpone250 g nutelliWszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia.W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy
masło.
Czekoladę rozpuszczamy w kapieli
wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Oddzielamy
białka od
żółtek. Ubijamy
białka, stopniowo dodając
cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
żółtka. Dodajemy ostudzone
masło i
czekoladę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i
mleko. Delikatnie mieszamy.Napełniamy (do ok. ¾ wysokości) 12 papilotek do muffinków i wkładamy je do formy muffinkowej. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki 1 h przed przystąpieniem do pracy. Mikserem na szybkich obrotach przez chwilę (30 s) ubijamy
serek i dodajemy nutellę. Mieszamy mikserem do połączenia się składnikow. Wstawiamy do lodówki na 1 h, aby krem stężał. Przed podaniem babeczki dekorujemy kremem.