Wykonanie
Witajcie
drodzy czytelnicy i czytelniczki. Dziś nadaję zdalnie z tabletu, z całkiem nietypowej lokalizacji jaką jest szpital. Odziwo dostaję tu dość smaczne wegetariańskie jedzenie więc nie muszę się martwić o catering. Mimo to tesknię za gotowaniem swoich ulubionych dań i dzieleniem się z
Wami swoimi przepisami. Ale na całe szczęście mam dostęp do bezprzewodowego internetu prosto z tabletu i
mogę podzielić się przepisem, który na publikacje czeka już od jakiegoś czasu. Oto przepis na znaczną i sycącą zupę kukurydzianą z bezglutenowymi i chrupiącymi
krakersami.

Składniki:Zupa kukurydziana4
kolby kukurydzy lub 2 odsedzone puszki
kukurydzy,2
szalotki,2
ziemniaki,1
marchew,1
papryczka chilli wraz z pestkami,1 duży ząbek
czosnku,1 płaska łyżeczka
kurkumy,1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej w proszku,1\2 łyżeczki suszonej
mięty,1\2 łyżeczki suszonych liści
kolendry,1\4 łyżeczki mielonej komendy,1\4 łyżeczki mielonego
imbiru,Sòl i
pieprz do smaku.
Krakersy jaglano-
amarantusowe50 g suchej
kaszy jaglanej,50g ziarna
amarantusa,2 łyżeczki purée z dyni,1 łyżeczka
oleju o neutralnym zapachu np. Z rzepaku lub pestek
winogron,1 łyżeczka
sosu sojowego,1\2 łyżeczki
curry w proszku.

Przygotowanie:Zupa kukurydzianaW średniej wielkości garnku ugotować wczesniej obrana i pokrojone w kostkę
marchewkę i
ziemniaki.
Szalotki wraz z
chili pokroić w plastry i podsmażyć na łyżeczce
oliwy.
Kolby kukurydzy ugotować malarze i ostudzić. Następnie ustawić jedną kolbę prostopadle do deski i odkoić ugotowane ziarna przedkładając je do ugotowanych w garnku warzyw. To samo zrobić z pozostałymi kolbami.Do garnka dodać podsmażoną papryczkę z
szalotką i
przyprawy. Całość zblenować.
Krakersy jaglano-
amarantusowe:
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku przedugotowaniem jej do miękkości w jednym garnku z
amarantusem.Ugotowane mieszankę odcedzić i ostudzić.Do mieszanki dodać purée z dyni przygotowane jak w tym przepisie na zupę
dyniową z
mlekiem kokosowym oraz wszystkie
przyprawy,
sos sojowy i
olej. Dokładnie wymieszać. Można odprawić do smaku.Wykładać na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 150 stopni w funkcji termoobiegu przez około 25 minut.
Krakersy można podawać samodzielnie jako bezglutenową przekąska na dowolnej imprezie np Halloween
