ßßß
Składniki:Zupa kukurydziana4 kolby kukurydzy lub 2 odsedzone puszki kukurydzy,2 szalotki,2 ziemniaki,1 marchew,1 papryczka chilli wraz z pestkami,1 duży ząbek czosnku,1 płaska łyżeczka kurkumy,1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku,1\2 łyżeczki suszonej mięty,1\2 łyżeczki suszonych liści kolendry,1\4 łyżeczki mielonej komendy,1\4 łyżeczki mielonego imbiru,Sòl i pieprz do smaku.Krakersy jaglano-amarantusowe50 g suchej kaszy jaglanej,50g ziarna amarantusa,2 łyżeczki purée z dyni,1 łyżeczka oleju o neutralnym zapachu np. Z rzepaku lub pestek winogron,1 łyżeczka sosu sojowego,1\2 łyżeczki curry w proszku.
Przygotowanie:Zupa kukurydzianaW średniej wielkości garnku ugotować wczesniej obrana i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki.Szalotki wraz z chili pokroić w plastry i podsmażyć na łyżeczce oliwy.Kolby kukurydzy ugotować malarze i ostudzić. Następnie ustawić jedną kolbę prostopadle do deski i odkoić ugotowane ziarna przedkładając je do ugotowanych w garnku warzyw. To samo zrobić z pozostałymi kolbami.Do garnka dodać podsmażoną papryczkę z szalotką i przyprawy. Całość zblenować.
Krakersy jaglano-amarantusowe:Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku przedugotowaniem jej do miękkości w jednym garnku z amarantusem.Ugotowane mieszankę odcedzić i ostudzić.Do mieszanki dodać purée z dyni przygotowane jak w tym przepisie na zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz wszystkie przyprawy, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszać. Można odprawić do smaku.Wykładać na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 150 stopni w funkcji termoobiegu przez około 25 minut.Krakersy można podawać samodzielnie jako bezglutenową przekąska na dowolnej imprezie np Halloween