Wykonanie
Pyszne i puszyste naleśniki można przygotować na grillu. Można je przygotować na dowolnym grillu a jedyne co potrzebujemy to płaska płyta do grillowania, najlepsza oczywiście będzie płyta żeliwna. Ofertę różnych płyt do grillowania można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla w dziale akcesoria do grillowania . Naleśniki z grilla mogą być wspaniałym letnim śniadaniem lub deserem,Naleśniki z grilla z aromatycznymi letnimi
owocamiTe naleśniki mogą być wspaniałym śniadaniem. Ewentualnie można spróbować tych przyprawionych letnich
owoców z
musli na śniadanie lub z
lodami na deser.Użyjcie do tego przepisu różnych
owoców. My użyliśmy
brzoskwiń i
nektarynek. Ale doskonale do niego będą pasowały grillowane kawałki
ananasa czy
banana.Składniki:Przyprawione letnie
owoce:1 szklanka
cukru½ szklanki
soku pomarańczowego1 laska
cynamonu1
laska Wanilii3 szklanki pokrojonych świeżych
owoców; np.:
brzoskwinie,
nektarynkiNaleśniki:1 ½ szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru pudru2
jajka, lekko roztrzepaneodrobina
oliwy do smażenia lub
masłajogurt lub
bita śmietana do podawaniaPrzygotowanie:
Cukier,
sok pomarańczowy i
przyprawy dokładnie wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Owoce grillować po obu stronach aż ładnie zbrązowieją (zobacz nasz poradnik grillowania
owoców). Powstały
syrop i grillowane
owoce odstawić na bok.Aby przygotować naleśniki przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia. Wymieszać z
cukrem pudrem,
jajkami i
mlekiem. Aż uzyskamy gładkie ciasto.Rozgrzać w grilla czystą płytę do smażenia, natrzeć ją niewielką ilością
oliwy albo
masła. Na gorącą dobrze natłuszczoną płytę wlać około 1/3 filiżanki ciasta smażyć naleśniki aż na wierzchu pojawią się małe pęcherzyki, odwrócić i smażyć drugą stronę do uzyskania złotego koloru.Na naleśniki wyłożyć grillowane
owoce, polać przygotowanym sosem i podawać z
jogurtem lub
bitą śmietaną.
