Wykonanie
Nie jest to keks, ani makowiec, prawdę mówiąc – to zawstydzająco proste i szybkie ciasto. Mimo to, kiedy zapach pieczonego ciasta rozchodzi się po domu, od razu czuć świąteczną atmosferę. Doskonałe rozwiązanie dla zapracowanych, zabieganych i po prostu leniwych.

Składniki200g
masła175g
cukruCytryna3
jajka250g
mąkiŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżka suchego
makuCukier puder do oprószeniaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 170 stopni, keksówkę (23x13x7cm) wyłóż papierem do pieczenia.Wyszoruj
cytrynę i sparz ją wrzątkiem.Utrzyj
masło z
cukrem, dodaj skórkę startą z
cytryny, wymieszaj.Następnie dodawaj, cały czas mieszając, po jednym
jajku i jednej łyżce
mąki.Delikatnie wmieszaj pozostałą
mąkę,
proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z
cytryny.Na koniec dodaj
mak i ostrożnie wymieszaj.Przełóż ciasto do foremki, piecz przez godzinę – do suchego patyczka.Przed podaniem oprósz
cukrem pudrem .Smacznego!

Zobacz także:Ekspresowy placek z
owocamiCiasto
jogurtowe z
nektarynkami