ßßß
Składniki200g masła175g cukruCytryna3 jajka250g mąkiŁyżeczka proszku do pieczeniaŁyżka suchego makuCukier puder do oprószeniaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 170 stopni, keksówkę (23x13x7cm) wyłóż papierem do pieczenia.Wyszoruj cytrynę i sparz ją wrzątkiem.Utrzyj masło z cukrem, dodaj skórkę startą z cytryny, wymieszaj.Następnie dodawaj, cały czas mieszając, po jednym jajku i jednej łyżce mąki.Delikatnie wmieszaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny.Na koniec dodaj mak i ostrożnie wymieszaj.Przełóż ciasto do foremki, piecz przez godzinę – do suchego patyczka.Przed podaniem oprósz cukrem pudrem .Smacznego!
Zobacz także:Ekspresowy placek z owocamiCiasto jogurtowe z nektarynkami