ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybkie i proste ciasto. Korzystałam z przepisu Kingi, uczestniczki programu Masterchef - przepis znajdziecie tutaj.
Składniki (mała tortownica):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
pół szklanki cukru - można dać więcej
pół szklanki oleju
duży jogurt brzoskwiniowy (lub o innym smaku, najlepiej owoców, których użyjecie)
puszka brzoskwiń
cukier puder i cynamon
Mąkę i proszek przesiewam do miski, dodaję cukier i delikatnie mieszam. Dodaję jajka, olej i jogurt i mieszam do czasu połączenia składników. Przelewam do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch układam brzoskwinie pokrojone w plastry (na zasadzie schodków).
Piekę ok. godziny w 180 stopniach (to Wy, ja z moim cudnym piekarnikiem muszę dłużej :))
Uwaga! Ponieważ dość gęsto ułożyłam brzoskwinie, ciasto pod nimi było wilgotne, mimo że na wierzchu było mocno rumiane, myślę, że nie musicie się tym sugerować - jeśli po wyciągnięciu patyczka będzie na nim trochę ciasta po prostu potrzymajcie je jeszcze chwilę w piekarniku.
Posypuję cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2012/12/ciasto-jogurtowe-z-brzoskwiniami.html