Wykonanie
Bardzo szybkie i proste ciasto. Korzystałam z przepisu Kingi, uczestniczki programu Masterchef - przepis znajdziecie tutaj.
Składniki (mała tortownica):2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkapół szklanki
cukru - można dać więcejpół szklanki
olejuduży
jogurt brzoskwiniowy (lub o innym smaku, najlepiej
owoców, których użyjecie)puszka
brzoskwińcukier puder i
cynamonMąkę i proszek przesiewam do miski, dodaję
cukier i delikatnie mieszam. Dodaję
jajka,
olej i
jogurt i mieszam do czasu połączenia składników. Przelewam do formy posmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Na wierzch układam
brzoskwinie pokrojone w plastry (na zasadzie schodków).
Piekę ok. godziny w 180 stopniach (to Wy, ja z moim cudnym piekarnikiem muszę dłużej :))Uwaga! Ponieważ dość gęsto ułożyłam
brzoskwinie, ciasto pod nimi było wilgotne, mimo że na wierzchu było mocno rumiane, myślę, że nie musicie się tym sugerować - jeśli po wyciągnięciu patyczka będzie na nim trochę ciasta po prostu potrzymajcie je jeszcze chwilę w piekarniku.
Posypuję
cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną
cynamonu.