Wykonanie

Nie uwierzycie, że ciasto upieczone w całości z
mąki pełnoziarnistej może być tak puchate i lekkie jak chmurka. Jest rewelacyjne i o ileż zdrowsze niż upieczone ze zwykłej
mąki. Co najważniejsze, to pewniak, zawsze sie udaje. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, piecze się 30 minut. Upiekłam je w tortownicy o przekroju 23 cm. Gdy podwoicie porcję, będzie idealna na dużą blachę.Nadają się tu właściwie każde
owoce. Użyłam
nektarynek. Idealna propozycja na letnie, upalne dni.Składniki na foremkę o średnicy 23 cm:2
jajka
1/2 szklanki
cukru ( dałam ciemny trzcinowy)1 szklanka
mąki (dałam 1/2 pszennej pełnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pełnoziarnistej)125 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoskórka otarta z 1
cytryny3 spore
nektarynki lub każde inne ulubione
owocecukier puder do posypaniaWykonanie:
Masło umieścić w rondelku i stopić.Piekarnik nastawić na 200 ° C.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz posmarować
masłem.
Jajka z
cukrem ubić ręcznym mikserem na gęstą, pulchną masę. Gdy masa podwoi objętość dodać w kilku ratach
mąkę z
proszkiem do pieczenia i stopione, przestudzone
masło na przemian.Zetrzeć do masy skórkę z wyparzonej
cytryny.Wyłożyć przy pomocy szpatułki masę do przygotowanej tortownicy i równomiernie rozprowadzić.Na
masie ułożyć przygotowane i pokrojone w kawałki
owoce. Ułożyłam pokrojone w cząstki
nektarynki. Ułożyć je na wierzchu, nie wciskając w masę. Ciasto rosnąc, ani tak częściowo je przykryje. Nie przeładujmy ciasta
owocami, ponieważ przy jego delikatnej strukturze
owoce opadną na dno.Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut. Dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy ciasto jest upieczoneStudzić na kratce. Gdy przestygnie posypać
cukrem pudrem.Życzę udanego wypieku! Smacznego!