Wykonanie
500 g
mielonego mięsa1
jajko1 ząbek
czosnku3 łyżki
tartej bułkisól,
pieprz,
majeranek na sos:400 g
pomidorów z puszki w całości [ u mnie świeże
pomidory i 2 łyżki
koncentratu pomidorowego]1 niewielka
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
suszonego oregano Prymat1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy100 ml
mlekasól,
pieprz,
cukierprzyprawa do dań z
makaronu Prymat1-2 łyżki
sosu Salsa Mexicanadodatkowo:
makaronMięso przełożyć do miski, dodać
jajko, doprawić
solą i
oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle
bułki tartej, aby
mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z
mięsa ulepić małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić
masło i
oliwę, dodać
cebulę, przecisnąć
czosnek i dodać
oregano. Podsmażyć na średnim ogniu, aż
cebula się zeszkli. Dodać
pomidory z puszki i chwilę rozgotować
pomidory. Kiedy
pomidory się rozgotują, garnek zdjąć z ognia i cały sos zblendować. Do zmiksowanego sosu dodać
mleko i pół szklanki
wody, zamieszać i postawić na średnim ogniu. Pulpeciki pojedynczo wkładać do garnka, nie mieszać, żeby się nie rozpadły. Gotować przez około 30 minut. Sos doprawić
solą,
pieprzem i ewentualnie szczyptą
cukru. Podawać z
makaronem, posypane
parmezanem.




