ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z pulpetami

Spaghetti z pulpetami

nazwa

Wykonanie

500 g mielonego mięsa
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz, majeranek na sos:
400 g pomidorów z puszki w całości [ u mnie świeże pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego]
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano Prymat
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
100 ml mleka
sól, pieprz, cukier
przyprawa do dań z makaronu Prymat
1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana
dodatkowo:
makaron
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z puszki i chwilę rozgotować pomidory. Kiedy pomidory się rozgotują, garnek zdjąć z ognia i cały sos zblendować. Do zmiksowanego sosu dodać mleko i pół szklanki wody, zamieszać i postawić na średnim ogniu. Pulpeciki pojedynczo wkładać do garnka, nie mieszać, żeby się nie rozpadły. Gotować przez około 30 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawać z makaronem, posypane parmezanem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/10/spaghetti-z-pulpetami.html