Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, pojawiają się w naszej kuchni non stop. Dzieciaki uwielbiają, my zresztą też. Nie zgodzę się z Nigellą, że zrobienie tego dania wymaga czasu. Jak dla mnie nie więcej niż inne dania. Czy robiąc to danie czuję się jak Sophia Loren? Raczej nie. Jednak danie wspaniałe.Składniki:Na pulpeciki:500 g mielonego mięsa (np mieszanka wieprzowiny i wołowiny)1 jajko2 - 3 łyżki startego parmezanu1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka suszonego oregano (daję więcej)3 łyżki kaszy manny lub bułki tartejpieprz, sólNa sos:1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła1 łyżka oliwy700 - 1000 g przecieru pomidorowego1 łyżeczka cukrusól. pieprz100 ml mlekaWykonanie:Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.Cebulę, oregano i czosnek zmiksować. W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć zmiksowaną cebulę cały czas mieszając. Dodać przecier pomidorowy i 1 szklankę wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dolać mleko i włożyć pulpeciki. Mieszać od czasu do czasu. Gotować przez 20 - 30 minut. Ewentualnie doprawić sos do smaku. Podawać z makaronem.