Wykonanie

Pulpeciki lubią chyba wszyscy, a przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie
mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików).Składniki pulpecików:- 250g mielonej
wieprzowiny- 250g mielonej
wołowinyU mnie 500g mielonej
łopatki wieprzowej- 1
jajko- 2 łyżki świeżo startego
parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (
kaszy manny) u mnie 2 łyżki
kaszy jaglanej- duża szczypta
czarnego pieprzu- 1 łyżeczka
soli- 1 surowa, średnia
pietruszka i 1-2
marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości
orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.
Sos pomidorowy:- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
oleju kokosowego lub
oliwy- 700g
przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)-
sól mi
pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego
mleka- szczypta
ksylitolu lub
cukruW dużym rondlu rozgrzać
masło z olejem kokosowym, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażyć, ok.10 minut. Pod koniec dodać zmiażdżony
czosnek oraz
oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać.


Dodać
przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki zimnej
wody. Doprawić
solą, świeżo mielonym
pieprzem i
ksylitolem (lub
cukrem). Sos będzie dość rzadki, później zgęstnieje. Dodać
mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki.



Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym
makaronem orkiszowym lub pszennym.





Smacznego :-)