ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.
Składniki na p ulpeciki:
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 jajko
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej
duża szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
700 g przecieru pomidorowego
szczypta cukru
sól i pieprz
100 ml pełnotłustego mleka
Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.Cebulę, czosnek i oregano zmiksuj. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/09/Pulpety-w-sosie-pomidorowym.html