Wykonanie
Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele
razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.

Składniki na p ulpeciki:250 g mielonej
wieprzowiny250 g mielonej
wołowiny1
jajko2 łyżki świeżo startego
parmezanu1 starty ząbek
czosnku1 łyżeczka
suszonego oregano3 łyżki semoliny lub
kaszy mannej lub
bułki tartejduża szczypta
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliSos pomidorowy:1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy700 g
przecieru pomidorowegoszczypta
cukrusól i
pieprz100 ml pełnotłustego
mlekaSkładniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości
orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
Cebulę,
czosnek i
oregano zmiksuj. Do garnka o grubym dnie wlać
oliwę, dodać
masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż
cebula i
czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej
wody,
cukier,
sól i
pieprz i zagotować sos. W tym momencie
sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodać
mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki
mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos.Smacznego:)