Wykonanie
Zaglądając do książki „Niella Gryzie” autorstwa Nigelli Lawson zatrzymałam się na pulpecikach w
sosie pomidorowym. Podczas gotowania w całym domu rozchodzi się piękny zapach, pewnie dlatego autorka przepis ten umieściła w rozdziale „Na deszczowe dni”. Takie leniwe gotowanie tak aromatycznego dania pozwoli zapomnieć o złowrogich chmurach na niebie. A, że wiosną deszcz nie jest rzadkością, zapraszam do wspólnego gotowania.Nigella, jak sama
mówi, nie
wierzy w niskotłuszczowe gotowanie. Ja wierzę, dlatego pozwalam sobie odrobinę modyfikować przepisy bogini. Oczywiście nie przesadzam z tym i tylko troszeczkę zmniejszam ilość
masła,
śmietany, czy wybieram jakieś chudsze
mięso. A wszystko dlatego, że Niella czasem potrafi przesadzić. Jej
indyk pieczony z
ziemniakami zwyciężył w rankingu „Daily Mail” na najbardziej niezdrową świąteczną potrawę. Jedna porcja tego
indyka zawierała 80g tłuszczu, w tym 30g tłuszczów nasyconych. To była taka ciekawostka, a teraz
Makaron z pulpecikami .Składniki:500g
makaronu spaghettiPulpeciki:½ kg
mielonego mięsa z udźca
indykaJajko2 łyżki tartego
parmezanu (lub innego
twardego sera)Ząbek
czosnkuŁyżeczka
suszonego oregano3 łyżki
kaszy mannySpora szczypta
czarnego pieprzu½ łyżeczki
soliSos pomidorowy:2 nieduże
cebule2 ząbki
czosnku1 i ½ łyżeczki
suszonego oregano½ łyżki
masłaŁyżka
oliwy2
puszki pomidorów w zalewie (po 400g)½ szklanki
wodySzczypta
cukruSól i
pieprz100 ml
mlekaWykonanie:Zaczynamy od zrobienia pulpecików.
Mięso mieszamy z
jajkiem,
parmezanem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
kaszą,
oregano,
solą i
pieprzem. Formujemy niewielkie kulki (wielkości
orzecha włoskiego), które układamy na tacce wyłożonej folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godzinyCzas na
sos pomidorowy.
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno siekamy dodając
oregano (ja robię to w rozdrabniaczu). Na patelni roztapiamy
masło z
oliwą i podsmażamy na niewielkim ogniu
cebulę z
czosnkiem. Mniej więcej po 10 minutach ciągłego mieszania dodajemy rozdrobnione
pomidory i
wodę. Doprawiamy do smaku (
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru), dolewamy
mleko i jak sos zacznie się gotować- wkładamy ostrożnie pulpeciki. Nie mieszamy, tylko przykrywamy patelnię pokrywką i całość gotujemy ok. 30 minut.W tym czasie gotujemy
makaron.Odcedzone spaghetti mieszamy z
sosem pomidorowym z pulpecikami posypujemy jeszcze odrobiną startego
parmezanu i
suszonego oregano.

