Wykonanie
Dawno nie
jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie
jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę ..i pewnie szybko też by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam .."w oko" wpadły mi dwa przepisy.. i zrobiłam sernik z masą
makową i
czekoladą [ ten drugi przepis też wypróbuję, ale innym razem]..Przepis na ten pyszny sernik można zobaczyć tutaj i tutaj ..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z
owocami..zapraszam.
Składniki na tortownicę 26 cmSkładniki na masę
serową:1 kg
sera śmietankowego3 łyżki maizeny lub
mąki ziemniaczanejskórka starta z 1
pomarańczy1 szklanka drobnego
cukru5
jajek3 - 4 łyżki
likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z
pomarańczy2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/3 szklanki
śmietanki kremowej 36%Składniki na masę
makową:250 g gotowej masy makowej Heliookoło 120 g
bakalii:
figi,
suszone śliwki,
orzechy,
rodzynki,
żurawina,
migdały,
skórka pomarańczowa (wszystkich
bakalii ma być w
sumie 120 g)1 łyżka maizeny lub
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)2 małe
jajka1/3 szklanki
śmietanki kremowej 36%70 g ciemnej
czekolady, posiekanej na kawałkiDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 175°C.Do misy miksera włożyć
ser, maizenę i
skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać
cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno
jajka miksując krótko po każdym dodanym
jajku. Na koniec wymieszać z
likierem pomarańczowym, ekstraktem z
wanilii i
śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.Do misy włożyć masę
makową z
bakaliami, maizenę oraz
cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno dodawać
jajka - cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać
śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną
czekoladą.Masę
makową wykładać na masę
serową po 1 - 2 łyżki, następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem (trzonkiem od drewnianej łyżki), delikatnie mieszając miejscami masy. Na dno piekarnika lub dolną kratkę (ale nie na blachę!) wstawić naczynie (formę, blaszkę) z gorącą
wodą. Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika.Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut, później obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 80 - 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Razem ze mną serniki piekli:Joasia - Sernik
śmietankowyBarbara -
Jagodowy sernik na zimnoAgnieszka – Sernik MarynyDorota - Sernik z
kaszy jęczmiennej z pitahayąGabriel - Sernik z
masłem orzechowymMagda - Sernik
czekoladowyMarzena- Sernik
miętowyMonika - Sernik z
wiśniamiIwonka - Sernik z
owocami