Wykonanie
SkładnikiMasa serowa:1 kg
twarogu*3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennejskórka starta z 1
pomarańczy1 szklanka drobnego
cukru5
jajek3 - 4 łyżki
likieru pomarańczowego np. Cointreau (lub 2 łyżeczki ekstraktu
pomarańczowego)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/3 szklanki
śmietanki kremowej 36%Masa makowa z
bakaliami i
czekoladą:375 g masy makowej z
bakaliami (1/4 tego przepisu)1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub pszennej1/2 szklanki
cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)3 małe
jajka1/3 szklanki
śmietanki kremowej 36%70 g ciemnej
czekolady, posiekanej na kawałki* najlepiej tłustego
twarogu na wagę zmielonego w melakserze lub gęstego
twarogu sernikowego (np. Piątnica)Potrzebna będzie: tortownica o średnicy 22 - 23 cm z odpinaną obręczą, dno wysmarowane
masłem, wyłożone papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarowane
masłem.PrzygotowanieMasa serowa:Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć
ser,
mąkę i
skórkę pomarańczową. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka.Stopniowo dodawać
cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie).Wbijać kolejno
jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku.Na koniec zmiksować z
likierem pomarańczowym, ekstraktem z
wanilii i
śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.Masa makowa z
bakaliami i
czekoladą:Do misy miksera włożyć masę
makową z
bakaliami oraz
mąkę, zmiksować na wolnych obrotach (najlepiej mieszadłem, jak masę
serową) ze stopniowo wsypywanym
cukrem (jeśli go dodajemy).Następnie kolejno dodawać
jajka miksując po każdym dodanym przez około 30 sekund na wolnych obrotach miksera. Dodać
śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną
czekoladą.Masę
makową wykładać na masę
serową po 1 - 2 łyżki, następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem, delikatnie mieszając miejscami masy.Na dno piekarnika lub dolną kratkę (ale nie na blachę!) wstawić naczynie (formę, blaszkę) z gorącą
wodą z czajnika. Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach, później obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc (będzie już gotowy po około 4 godzinach schładzania, pod warunkiem, że użyjemy gęstego
zmielonego sera i domowej masy makowej). Posypać
cukrem pudrem. Z każdym dniem sernik staje się jeszcze lepszy.
