ßßß Cookit - przepis na Sernik z masą makową i kawałeczkami czekolady

Sernik z masą makową i kawałeczkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Składniki
Masa serowa:
1 kg twarogu*
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
skórka starta z 1 pomarańczy
1 szklanka drobnego cukru
5 jajek
3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (lub 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
Masa makowa z bakaliami i czekoladą:
375 g masy makowej z bakaliami (1/4 tego przepisu)
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)
3 małe jajka
1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki
* najlepiej tłustego twarogu na wagę zmielonego w melakserze lub gęstego twarogu sernikowego (np. Piątnica)
Potrzebna będzie: tortownica o średnicy 22 - 23 cm z odpinaną obręczą, dno wysmarowane masłem, wyłożone papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarowane masłem.
Przygotowanie
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, mąkę i skórkę pomarańczową. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie).
Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Na koniec zmiksować z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.
Masa makowa z bakaliami i czekoladą:
Do misy miksera włożyć masę makową z bakaliami oraz mąkę, zmiksować na wolnych obrotach (najlepiej mieszadłem, jak masę serową) ze stopniowo wsypywanym cukrem (jeśli go dodajemy).
Następnie kolejno dodawać jajka miksując po każdym dodanym przez około 30 sekund na wolnych obrotach miksera. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą.
Masę makową wykładać na masę serową po 1 - 2 łyżki, następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem, delikatnie mieszając miejscami masy.
Na dno piekarnika lub dolną kratkę (ale nie na blachę!) wstawić naczynie (formę, blaszkę) z gorącą wodą z czajnika. Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach, później obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc (będzie już gotowy po około 4 godzinach schładzania, pod warunkiem, że użyjemy gęstego zmielonego sera i domowej masy makowej). Posypać cukrem pudrem. Z każdym dniem sernik staje się jeszcze lepszy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/sernik_z_masa_makowa/przepis.html