Wykonanie
Wstyd się przyznać, ale mam mnóstwo zdjęć zrobionych, przepisów wykorzystanych, których najnormalniej w świecie nie chce mi się spisać. Ostatnimi czasy wieczory poświęcam na lekturę, mam zaczęte jednocześnie 3 książki i dobrze mi z tym jak nie wiem co! Jednocześnie mam sobie trochę za złe, że nie mam kiedy podgonić bloga, więc
siedzę teraz i wykorzystuję każdą cenną minutę nicnierobienia (;))Już nie
będę się powtarzała, że uwielbiam serniki, bo piszę to przy każdej okazji ;)Te są słodkie, wilgotne, pyszne!Wykorzystałam do nich Hity
kakaowe z
białym kremem. Kiedyś, dawno temu, robiłam też z Oreo, ale tych z kolei tym razem nie było w żadnym z
trzech sklepów w okolicy.

Składniki (na 8-9 sztuk):16 - 18 sztuk markizMasa serowa1 kostka (250 g)
twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego (ja traktuję go dokładnie blenderem ;))1/4 szklanki
śmietany kremówki1/4 szklanki
cukru1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanej (ja dałam
mąki z tapioki, bo ziemniaczana wyszła)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliPolewa:1 tabliczka
czekolady - u mnie
mleczna3 łyżki
śmietany kremówkiPrzygotowujemy 8-9 papilotek na babeczki. Do każdej na dno wkładamy jedną markizę.Pozostałym markizy przycinamy tak, żeby można je było postawić na
boku.Wszystkie składniki na masę
serową umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Można to zrobić mikserem, ale nie można tego robić za długo, żeby zbytnio nie napowietrzać masy.Jednolitą masę
serową wylewamy do papilotek z markizą. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Masa powinna być stężała na wierzchu.Studzimy w piekarniku, po czym przekładamy na min. 4 godziny do lodówki.Składniki na
czekoladę podgrzewamy w kąpieli
wodnej do roztopienia się
czekolady, cały czas mieszając. Ja robię to trochę na skróty -
czekoladę i kremówkę umieszczam w miseczce i wkładam do mikrofalówki, po czym dokładnie mieszam rozpuszczoną
czekoladę z kremówką. Studzę i wylewam na schłodzone babeczki.Na wierzchu umieszczam przygotowane wcześniej, przycięte babeczki i wkładam jeszcze na minimum godzinę do lodówki.Smacznego :)



