ßßß
 
            
         Składniki:Ciasto:150 g masła1/3 szklanki * tradycyjnego kakao3 jajka1 szklanka cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiczubata szklanka mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlMasa czekoladowa:200 g czekolady deserowej (lub po 100 g mlecznej i gorzkiej)1 łyżka masła330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Polewa czekoladowa:100 g czekolady deserowej (lub po 50 g mlecznej i gorzkiej)1 łyżka serka naturalnego (polecam ten, lub 1 łyżka śmietany kremówki)Ponadto:300 g gotowej masy krówkowej (kajmaku). Można też użyć kajmaku z solą morską.Przygotowanie:Ciasto:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia .2. W rondelku rozpuścić masło, wsypać kakao i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Odstawić na bok.
Składniki:Ciasto:150 g masła1/3 szklanki * tradycyjnego kakao3 jajka1 szklanka cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiczubata szklanka mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlMasa czekoladowa:200 g czekolady deserowej (lub po 100 g mlecznej i gorzkiej)1 łyżka masła330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Polewa czekoladowa:100 g czekolady deserowej (lub po 50 g mlecznej i gorzkiej)1 łyżka serka naturalnego (polecam ten, lub 1 łyżka śmietany kremówki)Ponadto:300 g gotowej masy krówkowej (kajmaku). Można też użyć kajmaku z solą morską.Przygotowanie:Ciasto:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia .2. W rondelku rozpuścić masło, wsypać kakao i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Odstawić na bok. 3. W misie miksera ubić jajka, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Podczas miksowania dodać część rozpuszczonego masła z kakao (1/4 szklanki), zwiększyć obroty miksera. Następnie dodać resztę masła z kakao i już normalnie miksować do całkowitego połączenia składników.4. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę powoli wsypywać do ucieranej masy. Miksować do połączenia składników.5. Gęste ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 23-25 min., nie dłużej - ma wyjść niedopieczone. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej wyjąć z formy i studzić na kratce).6. Wystudzone ciasto ponownie przełożyć do tortownicy, a na wierzchu rozsmarować kajmak.Masa czekoladowa:1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła. Odstawić do wystygnięcia.2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną czekoladę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na warstwie kajmaku. Ciasto wstawić do lodówki.Polewa czekoladowa:Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki serka lub śmietany, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Na schłodzonej warstwie masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić polewę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
3. W misie miksera ubić jajka, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Podczas miksowania dodać część rozpuszczonego masła z kakao (1/4 szklanki), zwiększyć obroty miksera. Następnie dodać resztę masła z kakao i już normalnie miksować do całkowitego połączenia składników.4. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę powoli wsypywać do ucieranej masy. Miksować do połączenia składników.5. Gęste ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 23-25 min., nie dłużej - ma wyjść niedopieczone. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej wyjąć z formy i studzić na kratce).6. Wystudzone ciasto ponownie przełożyć do tortownicy, a na wierzchu rozsmarować kajmak.Masa czekoladowa:1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła. Odstawić do wystygnięcia.2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną czekoladę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na warstwie kajmaku. Ciasto wstawić do lodówki.Polewa czekoladowa:Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki serka lub śmietany, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Na schłodzonej warstwie masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić polewę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na noc.