ßßß Cookit - przepis na Kluski z makiem II

Kluski z makiem II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron wstążki 250 gramów
mak 1 szklanek
śmietanka słodka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
miód płynny 5 łyżek stołowych
laska wanili 0,5 sztuk
rodzynki 50 gramów
figi 50 gramów
morele 50 gramów
migdały obrane 50 gramów
orzechy 50 gramów
rum 50 mililitrów
pomarańcza 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w rumie. Mak opłukać zimną wodą i osączyć. Zalać wodą tak, aby był tylko przykryty i gotować 20 minut do miękkości, na małym ogniu. Odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku. Mak utrzeć ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy i wanilią startą na drobnej tarce. Umyte, osaczone figi i morele przekroić na pół. Migdały i orzechy pokroić i dodać do masy makowej razem z osączonymi rodzynkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Dobrze wymieszać.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, osaczyć, wymieszać z masą makową, ułożyć na talerzu i podawać na gorąco lub na zimno.
Uwagi:
Makaron wstążki można zastąpić łazankami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Makaronem
Wigilia
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
wigilijne danie
Autor: edl26
Data: 2008-12-12
dobre
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4646/Kluski-z-makiem-II