ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomakaron wstążki 250 gramówmak 1 szklanekśmietanka słodka 1 szklanekcukier 0,5 szklanekmiód płynny 5 łyżek stołowychlaska wanili 0,5 sztukrodzynki 50 gramówfigi 50 gramówmorele 50 gramówmigdały obrane 50 gramóworzechy 50 gramówrum 50 mililitrówpomarańcza 1 sztukskórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Rodzynki namoczyć w rumie. Mak opłukać zimną wodą i osączyć. Zalać wodą tak, aby był tylko przykryty i gotować 20 minut do miękkości, na małym ogniu. Odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku. Mak utrzeć ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy i wanilią startą na drobnej tarce. Umyte, osaczone figi i morele przekroić na pół. Migdały i orzechy pokroić i dodać do masy makowej razem z osączonymi rodzynkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Dobrze wymieszać.Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, osaczyć, wymieszać z masą makową, ułożyć na talerzu i podawać na gorąco lub na zimno.Uwagi:Makaron wstążki można zastąpić łazankami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z MakaronemWigiliaKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29wigilijne danieAutor: edl26Data: 2008-12-12dobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: