ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomakaron conchiglioni 30 sztukmak 1 szklanekśmietana 1 szklanekcukier 0,5 szklanekmiód 5 łyżek stołowychlaska wanilii 0,5 sztukrodzynki 50 gramówfogi 50 gramóworzechy laskowe 50 gramówmigdały 50 gramówrum 50 mililitrówpomarańcza 1 sztukskórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Skropione rumem rodzynki odstawić. Opłukany kilka razy mak zalać wodą tak, aby był tylko przykryty i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i zmielić dwukrotnie. Dodać śmietanę, cukier, miód, sok wyciśnięty z pomarańczy i wanilię. Wszystko zmiksować razem na gładka masę. Suszone figi, obrane migdały i orzechy posiekać. Razem z rodzynkami dodać do masy makowej oraz kandyzowaną posiekana skórka pomarańczową, wymieszać.Muszle ugotować w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, osączyć na sicie i ułożyć na talerzu. do środka muszli włożyć po łyżce masy makowej i udekorować paseczkami skórki pomarańczowej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MakaronemWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: