ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomak 250 gramówmleko 2 litrówchałka maślana 200 gramówcukier 3 łyżek stołowychmiód płynny 0,5 szklanekrodzynki posiekane 50 gramówmigdały posiekane 50 gramóworzechy posiekane 50 gramówskórka pomarańczowa pokrojona 50 gramówlaska wanili 0,5 sztukmasło 1 łyżek stołowychrum 3 łyżek stołowychWykonanie:Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku. bakalie przesmażyć z masłem i miodem, stale mieszając. Dodać mak i jeszcze chwile smażyć. Do maku wlać 0,5 litra mleka i zagotować, dodać skórkę pomarańczową i rum.Z chałki odkroić skórkę, a miąższ pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku resztę mleka z cukrem i wanilią. Maczać w nim kromki chałki, tak żeby mocno nasiąkły. Salaterkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę masy makowej i przykryć ją warstwą chałki. Układać na przemian kolejne warstwy maku i chałki. Ostatnią powinien być mak. Przykryć i odstawić do lodówki na 3h. Przed podaniem przełożyć na talerz, usuwając folię i udekorować.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: