Wykonanie
W moim rodzinnym domu makówki są nieodzownym elementem Świąt. Moja mama oczywiście robi najlepsze na świecie, dlatego wczoraj byłam u niej na kilku lekcjach. Przepraszam za jakość zdjęć ale do wieczora makówek nie
mogę dotknąć, więc mogłam je sfotografować tylko w misce.Korzystając z okazji pragnę Wam życzyć zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze!
SKŁADNIKI: (na dużą miskę)- 40 dag mielonego
maku- duża
chałka- 0,5 kostki
masła- ok. 1,5 l
mleka-
cukier waniliowy-
cukier-
miód-
olejek migdałowy-
bakalie: mielone
orzechy i
migdały,
kokos,
rodzynki, lub innePolecam
bakalie firmy
Marsyl - świeże i rewelacyjne w smakuPRZYGOTOWANIE:Litr
mleka zagotowujemy z
masłem,
cukrem,
cukrem waniliowym i
miodem - słodzimy wg. uznania i dodajemy
olejek migdałowy. Dodajemy
mak i gotujemy aż zmięknie. W drugim garnku zagotowujemy pozostałe
mleko, które też słodzimy, można też dodać
cukier waniliowy.
Chałkę kroimy na kromki. W dużej misce układamy warstwami:1.
Chałka2.
Mleko3. Masa makowa4.
Bakalie wg uznaniaI znów od nowa
chałka,
mleko,
mak,
bakalie, aż do samej góry miski. Wierzch dekorujemy
bakaliami. Smacznego!