ßßß Cookit - przepis na Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym

Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Zostało mi kilka białek...zastanawiałam się co z nimi zrobić...i zrobiłam ...cygańskie ścieżki ale ciut inaczej....które w sumie nie wyszły tak jak trzeba..Do ciasta dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..
Ciasto:
9 białek
4 żółtka
1 ,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl.oleju rzepakowego
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 opakowanie kisielu wiśniowego
Masa z galaretek i jabłek
2 galaretki
3 szkl.wody
5-6 jabłek
5 dkg rodzynek
Masa ze śnieżki
1 op.śnieżki
200 ml+ 50 ml wody
5 łyżek cukru pudru
Polewa
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
1/4 kostki margaryny
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:
I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
II - 1 łyżkę kakao
III - kisiel wiśniowy
IV - 3 łyżki suchego maku
Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.
Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta.
Śnieżkę ubić z 200 ml wody i cukrem, dodać żelatynę rozrobioną w 50 ml wody.Wymieszać , jak zacznie tężeć wylać na ciasto.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/cyganskie-sciezki-po-mojemu.html