Wykonanie
Zostało mi kilka
białek...zastanawiałam się co z nimi zrobić...i zrobiłam ...cygańskie ścieżki ale ciut inaczej....które w
sumie nie wyszły tak jak trzeba..Do ciasta dodałam
olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..

Ciasto:9
białek4
żółtka1 ,5 szkl.
cukru1
cukier waniliowy1,5 szkl.
mąki + 2 łyżki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
oleju rzepakowego1 łyżka
kakao3 łyżki suchego
maku1 opakowanie
kisielu wiśniowegoMasa z
galaretek i
jabłek2
galaretki3 szkl.
wody5-6
jabłek5 dkg
rodzynekMasa ze
śnieżki1 op.
śnieżki200 ml+ 50 ml
wody5 łyżek
cukru pudruPolewa1 łyżka
kakao2 łyżki
wody3 łyżki
cukru1/4 kostki
margarynyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier i
cukier waniliowy. Następnie dodać
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:I - 4
żółtka i 2 łyżki
mąkiII - 1 łyżkę
kakaoIII -
kisiel wiśniowyIV - 3 łyżki suchego
makuBlaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce,
galaretki rozpuścić w 3 szkl.
wody.Dodać
jabłka ,
rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż
galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta.
Śnieżkę ubić z 200 ml
wody i
cukrem, dodać
żelatynę rozrobioną w 50 ml
wody.Wymieszać , jak zacznie tężeć wylać na ciasto.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.




