Wykonanie
Szukając ciekawych pomysłów na ciasto, natknęłam się na bloga, na którym widnieje ciasto o intrygującej nazwie Cycek teściowej . Rozbawiła mnie ta nazwa i całą moją rodzinę, gdy każdemu podawałam nazwę ciasta goszczącego na świątecznym
stole. Jest pyszne.Przepis znalazłam TU .

Składniki:
Biszkopt kakaowy:6 jaj1 szk
cukru¾ szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaponcz do nasączenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier i
żółtka. Dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, na końcu
kakao. Lekko wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną formę do pieczenia. Piec w 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu
biszkopt przekroić na pół. Każde ciasto nasączyć ponczem.Ciasto
makowo –
kokosowe:5
białek0,5 szklanki
cukru10 dag
kokosu1 szklanka suchego
maku1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w 180 st. C około 40 minut .Masa:5
żółtek0,5 szklanki kwaśnej
śmietanycukier waniliowy25 dag
margaryny6 łyżek
cukru pudru1 litr
mlekaMleko zagotować z
cukrem waniliowym. Wystudzić. Wymieszać
żółtka ze
śmietaną, wlać do
mleka i zagotować. Odstawić na pół godziny. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć
margarynę z
cukrem, dodać uzyskany
ser i wymieszać.Wierzch:1 duża paczka okrągłych
biszkoptówrodzynki2
galaretki pomarańczowewrzątek
Galaretki rozpuścić jak na opakowaniu.Przełożenie placka:Ciemny
biszkopt – masa – ciasto
makowo-
kokosowe – masa – ciemny
biszkopt – masa – okrągłe
biszkopty – na każdy
biszkopt nałożyć
rodzynkę – zalać
galaretką , która zaczyna się lekko ścinać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.