ßßß Cookit - przepis na Cycek teściowej

Cycek teściowej

nazwa

Wykonanie

Szukając ciekawych pomysłów na ciasto, natknęłam się na bloga, na którym widnieje ciasto o intrygującej nazwie Cycek teściowej . Rozbawiła mnie ta nazwa i całą moją rodzinę, gdy każdemu podawałam nazwę ciasta goszczącego na świątecznym stole. Jest pyszne.
Przepis znalazłam TU .
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jaj
1 szk cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz do nasączenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao. Lekko wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną formę do pieczenia. Piec w 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Każde ciasto nasączyć ponczem.
Ciasto makowokokosowe:
5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w 180 st. C około 40 minut .
Masa:
5 żółtek
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
25 dag margaryny
6 łyżek cukru pudru
1 litr mleka
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wystudzić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na pół godziny. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
Wierzch:
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
rodzynki
2 galaretki pomarańczowe
wrzątek
Galaretki rozpuścić jak na opakowaniu.
Przełożenie placka:
Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo-kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągłe biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/01/cycek-tesciowej.html