ßßß
Ciasto:15 dag maku15 dag wiórek kokosowych1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia6 białek1 szklanka cukru2 szklanki mlekaMasa:1/2 litra mleka6 żółtek1/2 szklanki cukru pudru1 kostka margaryny2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowegoPolewa:1 kostka margaryny1 szklanka cukru2 łyżki kakao4 łyżki mlekaDodatki:1 duże opakowanie okrągłych biszkoptówrodzynek tyle, ile biszkoptów
Wykonanie:Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitych białek dodaję po łyżce mieszankę makową. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i studzę.Masa- z mleka odlewam 1/2 szklanki, dodaję żółtka obie mąki i cukier waniliowy. Wszystko mieszam do połączenia się składników. Resztę mleka gotuję i na gotujące wlewam budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Margarynę ucieram z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam biszkopty namoczone w ciepłym mleku.Polewa- Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam i studzę.Polewą oblewam wierzch ciasta z biszkoptami i na każdym biszkopcie układam po jednej rodzynce wcześniej namoczone we wrzątku. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.