Wykonanie
Dziś Święto Konstytucji 3-ego Maja. Jak święto, to święto i nie może zabraknąć czegoś słodkiego do
kawy w gronie znajomych. U mnie pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie, o grillu
mogę na razie pomarzyć, więc
siedzę w domu przy
kawie i ciachu, które polecam z całego
serca. Lekko wilgotne,
makowo-
białkowe z masą, moczonymi
biszkoptami i
polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D

Ciasto:15 dag
maku15 dag wiórek
kokosowych1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia6
białek1 szklanka
cukru2 szklanki
mlekaMasa:1/2 litra
mleka6
żółtek1/2 szklanki
cukru pudru1 kostka
margaryny2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
cukru waniliowegoPolewa:1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao4 łyżki
mlekaDodatki:1 duże opakowanie okrągłych
biszkoptówrodzynek tyle, ile
biszkoptów
Wykonanie:Ciasto-
mleko gotuję, wsypuję
mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę i
mielę trzykrotnie. Do zmielonego
maku dodaję
wiórki kokosowe,
mąkę i
proszek do pieczenia.
białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu
cukier. Do ubitych
białek dodaję po łyżce mieszankę
makową. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i studzę.Masa- z
mleka odlewam 1/2 szklanki, dodaję
żółtka obie
mąki i
cukier waniliowy. Wszystko mieszam do połączenia się składników. Resztę
mleka gotuję i na gotujące wlewam
budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł.
Margarynę ucieram z
cukrem pudrem dodając po łyżce zimny
budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam
biszkopty namoczone w ciepłym
mleku.Polewa- Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam i studzę.Polewą oblewam wierzch ciasta z
biszkoptami i na każdym
biszkopcie układam po jednej
rodzynce wcześniej namoczone we wrzątku. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.