Wykonanie
Każdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj w formie babki, choć receptu ra pozostała jak najbardziej tradycyjna, niewiele w niej zmieniłam. Jedynie jak we wszy
stkim, pożałowałam
cukru, cz yli dałam mniej. ;-) Doskonały wypiek by wczuć się w świąteczny klimat.
Babka:3/4 szklanki
wody1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego250g
margaryny2 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka L (osobno
żółtka i
białka)400-500gkandyzowanych
owoców, u mnie: 200g kandyzowanej
mieszanki owocowej, 100g
skórki pomarańczowej, 100g
wiśni kandyzowanych
Lukier:200g
cukru pudrugorąca
woda100g kandyzowanej
mieszanki owocowej do posypania1.
Wodę podgrzewamy z
cukrem i
cukrem waniliowym tak by
cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy
margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.2. Kandyzowane
owoce umieszczamy w misce dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.3. Do ostudzonego roztworu dodajemy
żółtka, miksujemy, następnie stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.4. Do masy dodajemy pianę z
białek i kandyzowane
owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.6. Przygotowujemy
lukier:
cukier puder zalewamy odrobiną gorącej
wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy
wodę lub
cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną
mieszanką owocową.