ßßß Cookit - przepis na Babeczki keksowe

Babeczki keksowe

nazwa

Wykonanie

Babeczki keksowe to nic innego jak poporcjowany już keks. ;-) Piękne, kolorowe babeczki, które kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je z jeść. I to nie jedną babeczk ę a dwie ... nawet trzy - mimo intensywnej słod yczy ściekającego lukru. ;-)
Babeczki:
100 ml wody
1/2 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125g margaryny
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka L (osobno żółtka i białka)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g kandyzowanej mieszanki owocowej
100g wiśni kandyzowanych
Lukier:
100g cukru pudru
gorąca woda
50g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.
2. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
3. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.
4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html