Wykonanie
Choć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej
pory na pewno
będę piekła na Boże Narodzenie. Dużo lukru i dużo kandyzowanych
owoców to obowiązkowa wręcz kwestia. :-) Keks jest mocno pachnący (przypomina mi w tym ciasta z
cukierni), ale ma w sobie "to coś". :-)
Keks:3/4 szklanki
wody1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego250g
margaryny2 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka L (osobno
żółtka i
białka)400-500g
bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej
mieszanki owocowej, 100g
skórki pomarańczowej, 100g
suszonych moreli, 100g
rodzynekLukier:200g
cukru pudrugorąca
woda100g kandyzowanej
mieszanki owocowej do posypania1.
Wodę podgrzewamy z
cukrem i
cukrem waniliowym tak by
cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy
margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.2.
Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.3. Do ostudzonego roztworu dodajemy
żółtka, miksujemy, następnie stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.4. Do masy dodajemy pianę z
białek i
bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.5. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.6. Przygotowujemy
lukier:
cukier puder zalewamy odrobiną gorącej
wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy
wodę lub
cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną
mieszanką owocową.