Wykonanie

Dzięki uprzejmości portalu Aleja Kobiet dostałam masę
krówkową o smaku advocata firmy Helio .Masa o smaku advocata to nowość..[więcej o
masie poczytacie dalej].Zastanawiałam się co z tą masą zrobić...tak naprawdę to mogłabym ją tak łyżeczką po troszeczku zjeść..jest taka pyszna..na dodatek z
alkoholem.. Postanowiłam jednak zrobić jakieś ciasto..poszperałam.. i znalazłam przepis na ciasto.. Przeczytałam przepis ..składniki wszystkie miałam, więc wzięłam się do pracy..
Jajka itd.utarłam ..dodałam
mąkę z
margaryną..mhm..a tu ciasto "rzadkie"..dodałam więc jeszcze
mąki, aby ciasto było zdatne do rozwałkowania..i upiekłam 4 placki..Zaczęłam robić krem..czytam przepis ..i cóż do ciasta kruchego zamiast 1/2
margaryny dałam całą
margarynę i dlatego musiałam dodać więcej
mąki..ale placki i tak wyszły..Robię krem...
jajka utarte wlewam do gotującego się
mleka..mieszam, mieszam..a masa nie chce gęstnieć tak jak powinna..dałam wszystko wg przepisu..ale i tak masa nie była zbyt gęsta..ale i tak ciasto przełożyłam.a efekt? proszę bardzo..sami zobaczcie..Ciasto:3
jajka1/2 szkl.
śmietany1/2 szkl.
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej50 dkg
mąki1/2 kostki
margaryny1 łyżeczka
amoniakuKrem4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
torebki cukru waniliowego1 szkl.
śmietany1 szkl.
cukru1 kostka
margarynyDodatkowo:
dżem [najlepiej kwaskowaty]1 puszka masy krówkowej1 op.
rodzynekczekolada , posypkaC iasto:
Jajka ubić , podczas miksowania stopniowo dodawać
cukier,
śmietanę i
mąkę ziemniaczaną.
Margarynę posiekać z
mąką wymieszaną z
amoniakiem , a następnie połączyć ze zmiksowaną masą.Podzielić na 4 części i upiec 4 placki.Krem:
Jajka zmiksować ze
śmietaną, podczas miksowania dodawać
mąkę ziemniaczaną z
cukrem waniliowym.
Mleko z
margaryną i
cukrem zagotować.Mieszając wlewać zmiksowane
jajka i nie przerywać mieszania gotować,aż masa zgęstnieje. Gotową masę podzielić na 4 części.Pierwszy placek ciasta smarujemy
dżemem, delikatnie wylewamy 1 część kremu, przykrywamy drugim plackiem.Wylewamy drugą część kremu i przykrywamy trzecim plackiem.Smarujemy masą
krówkową i wylewamy trzecią część kremu.Przykrywamy ostatnim plackiem i wylewamy ostatnią część kremu.Układamy
rodzynki, posypujemy startą
czekoladą , posypką ..





Wszyscy pasjonaci i miłośnicy gotowania szukają w kuchni ciągle nowych wyzwań i wrażeń. Chętnie eksperymentują z nowymi składnikami i łączą smaki. Dla wszystkich odkrywców nowych smaków
marka HELIO przygotowała nowość – masę
krówkową o smaku advocata.
Marka HELIO wprowadza nową, dotychczas niespotykaną na polskim rynku – masę
krówkową o smaku advocata. Połączenie kremowej konsystencji masy krówkowej z delikatnym aromatem i
słodyczą advocata to odpowiedź producenta na rosnące zainteresowanie konsumentów nietypowymi, a jednocześnie łatwymi w użyciu produktami spożywczymi.Masa krówkowa HELIO zamknięta została w 400 gramowej poręcznej puszce z wizerunkiem uśmiechniętej
krówki i logo
marki. Masa nie wymaga gotowania, a dzięki zastosowaniu nowoczesnego otwarcia easy-open wystarczy tylko chwila, żeby dostać się do gęstego, słodkiego kremu.Nowość od HELIO jest równie apetyczna co tradycyjny advocaat - bardzo gęsty, holenderski
likier produkowany z dużej ilości
żółtek,
cukru,
wanilii,
śmietany i
brandy. Nazwa advocat jest skrótem od wyrażenia advocaatenborrel (
napój adwokatów), ponieważ podobno był to ulubiony
napój holenderskich
adwokatów, którzy po długich przemowach w sądach, odświeżali nim gardła.Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń
smakowych. Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery,
torty, ciasta i
ciasteczka. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta i w ten sposób stworzyć zaskakujące oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje się do przekładania ciast,
wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów
lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim
masłem sprawdzi się także jako krem do
tortów, a ze zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i
lodów.Dotychczas
marka HELIO oferowała konsumentom masę kajmakową,
kokosową,
czekoladową,
kawową i
orzechową. Masa o smaku advocata dostępna jest wyłącznie w ofercie HELIO.

