Kolejna porcja słodkości - ciasteczka kruche z makiem na święta.Te akurat polałam czekoladą :)Składniki:ok 3 szklanki mąki3/4 szklanki cukrukostka margaryny2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki śmietany5-6 łyżek makuWykonanie:Najlepiej gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Tak więc do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mak i mieszam wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodaję jajka, śmietanę, margarynę i urabiam ręką ciasto aż powstanie jednolita masa. Stolnicę posypuję lekko mąką i wałkiem rozwałkowuję ciasto na dowolna grubość. foremkami wycinam kształty i układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę w temp 180C przez ok 10-15 minut aż do zarumienienia. Ciasteczka oblewam czekoladą.