Wykonanie
Placki ziemniaczane..moje córki je lubią..a te są z
pieczarkami..pychota..

50 dkg
ziemniaków30 dkg
pieczarek1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka4 łyżki
mąki2 łyżki
margarynyzioła prowansalskie Marsylsól,
pieprzCebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
margarynie.
Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki[ ja starłam na tarce] i dodać do
cebuli.Dusić do miękkości, stale mieszając.
Czosnek drobno posiekać i razem z
przyprawami dodać do
grzybów, wmieszać na niewielkim ogniu, a następnie ostudzić.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami.
Grzyby wymieszać z
ziemniakami, dodać
jaja,doprawić.Smażyć z obu stron na złoty kolor .
Zioła prowansalskie to mieszanka
ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych
ziół zdrowotnych.Swoje właściwości
zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak
olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z
mięs, zup, grilla, potraw
rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj,
serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.W skład mieszanki wchodzą:
oregano,
bazylia,
rozmaryn,
tymianek,
majeranek, cząber,
natka pietruszki, hyzop.