ßßß Cookit - przepis na Kurczak po otwocku

Kurczak po otwocku

nazwa

Wykonanie

Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym pochodzi z książki Kuchnia Polska.
średni kurczak albo 4 udka
50 dag pieczarek
1-2 cebule
1/2 szkl. śmietany
garść posiekanej zieleniny (nutka pietruszki, tymianek, szczypiorek)
2 łyżki przesianej mąki pszennej
sok z cytryny
4 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
przyprawa warzywna typu vegeta
sól, pieprz
Kurczaka podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Obtoczyć w mące ( 1 łyżka) i obrumienić na połowic tłuszczu. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, pieczarki poszatkować, skropić sokiem z cytryny, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Dodać obrumienionego kurczaka, podlać 1/2 szklanki wody z dodatkiem przyprawy warzywnej i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć kawałki mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, do chwili gdy sos zgęstnieje. Porcje kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym i obficie posypać posiekaną zieleniną. Najlepiej podawać z ziemniakami w dowolnej postaci, makaronem, ryżem lub z kluskami domowymi.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/kurczak-po-otwocku.html