Wykonanie

Przepis na
kurczaka w
sosie pieczarkowym pochodzi z książki Kuchnia Polska.średni
kurczak albo 4 udka50 dag
pieczarek1-2
cebule1/2 szkl.
śmietanygarść posiekanej
zieleniny (nutka
pietruszki,
tymianek,
szczypiorek)2 łyżki przesianej
mąki pszennejsok z cytryny4 łyżki
oliwy,
oleju lub
margarynyprzyprawa warzywna typu
vegetasól,
pieprzKurczaka podzielić na porcje, skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Obtoczyć w
mące ( 1 łyżka) i obrumienić na połowic tłuszczu.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu,
pieczarki poszatkować, skropić
sokiem z cytryny, dodać do
cebuli i dusić do miękkości. Dodać obrumienionego
kurczaka, podlać 1/2 szklanki
wody z dodatkiem
przyprawy warzywnej i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć kawałki
mięsa.
Śmietanę wymieszać z
mąką, dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, do chwili gdy sos zgęstnieje. Porcje
kurczaka wyłożyć na talerze, polać
sosem pieczarkowym i obficie posypać posiekaną
zieleniną. Najlepiej podawać z
ziemniakami w dowolnej postaci,
makaronem,
ryżem lub z kluskami domowymi.