ßßß Cookit - przepis na Pupulki

Pupulki

nazwa

Wykonanie

Fajna nazwa...a to kotlety z dodatkiem pomidorów..pierwszy raz takie robiłam..polecam..Przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska..i cytuję przepis w całości z książki..
50 dag mielonego mięsa (drobiowe,mieszane)
1-2 cebule
4 średnie pomidory
duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, oregano, tymianek,szczypiorek)
2 jajka
2 łyżki przesianej mąki pszennej
1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
sól, pieprz
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
warzywna przyprawa typu vegeta
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy . Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną zieleniną, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Mięso wymieszać z uduszonymi pomidorami, dodać jajka i mąkę (jeśli masa okazałaby się zbyt
rzadka, można dodać trochę tartej bułki). Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Formować niewielkie kulki, obtaczać w tartej bułce [ nie obtaczałam] i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Jeśli dysponujemy jedynie zwykłą patelnią, należy pulpeciki nieco spłaszczyć i smażyć z obu stron.
Wersja dla wegetarian
W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić proteiną sojową, uprzednio namoczoną w esencjonalnym rosole z kostki i po napęcznieniu odciśniętą.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1419pupulki.html