Wykonanie
Fajna nazwa...a to kotlety z dodatkiem
pomidorów..pierwszy raz takie robiłam..polecam..Przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska..i cytuję przepis w całości z książki..

50 dag
mielonego mięsa (drobiowe,mieszane)1-2
cebule4 średnie
pomidoryduża garść posiekanej
zieleniny (
bazylia,
natka pietruszki,
oregano,
tymianek,
szczypiorek)2
jajka2 łyżki przesianej
mąki pszennej1 łyżka
oliwy lub dobrego
olejusól,
pieprztarta bułkatłuszcz do smażenia
warzywna przyprawa typu
vegetaCebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce
oliwy .
Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną
zieleniną, dodać do
cebuli i dusić do miękkości.
Mięso wymieszać z uduszonymi
pomidorami, dodać
jajka i
mąkę (jeśli masa okazałaby się zbytrzadka, można dodać trochę
tartej bułki). Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
przyprawą warzywną. Formować niewielkie kulki, obtaczać w
tartej bułce [ nie obtaczałam] i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Jeśli dysponujemy jedynie zwykłą patelnią, należy pulpeciki nieco spłaszczyć i smażyć z obu stron.Wersja dla wegetarianW wersji wegetariańskiej
mięso można zastąpić proteiną
sojową, uprzednio namoczoną w esencjonalnym rosole z kostki i po napęcznieniu odciśniętą.



Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006