Wykonanie

Kotlety w panierce orzechowej..przepis z książki Kuchnia Polska. Na zdjęciu kotlety przed smażeniem..50 dag dowolnego
mielonego mięsa2
cebule1 ząbek
czosnku1
jajkogarść posiekanej
zieleniny (
bazylia,
natka pietruszki,
tymianek,
oregano,
majeranek,
kolendra)duża garść posiekanych
orzechów (włoskie, arachidowe)1 łyżka pikantnej
musztardywarzywna przyprawa typu
vegetasól,
pieprzDwie
cebule drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać.
Mięso wymieszać z
jajkiem, rozdrobnioną
cebulą i
czosnkiem, posiekaną
zieleniną i
musztardą. Doprawić do smaku
przyprawą warzywną,
solą i
pieprzem. Z masy
mięsnej formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w posiekanych orzechach i włożyć do lodówki na pół godziny. Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, następnie przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut (można także gotowe kotleciki wstawić na 5-10 minut do nagrzanego i wyłączonego piekarnika). Podawać najlepiej z frytkami i pikantnym
sosem pomidorowym, np.
keczupem.