ßßß Cookit - przepis na Kotleciki królewskie

Kotleciki królewskie

nazwa

Wykonanie

Kotlety w panierce orzechowej..przepis z książki Kuchnia Polska. Na zdjęciu kotlety przed smażeniem..
50 dag dowolnego mielonego mięsa
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek, oregano, majeranek, kolendra)
duża garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe)
1 łyżka pikantnej musztardy
warzywna przyprawa typu vegeta
sól, pieprz
Dwie cebule drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, rozdrobnioną cebulą i czosnkiem, posiekaną zieleniną i musztardą. Doprawić do smaku przyprawą warzywną, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w posiekanych orzechach i włożyć do lodówki na pół godziny. Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, następnie przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut (można także gotowe kotleciki wstawić na 5-10 minut do nagrzanego i wyłączonego piekarnika). Podawać najlepiej z frytkami i pikantnym sosem pomidorowym, np. keczupem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/12/445-kotleciki-krolewskie.html