Wykonanie
5 klopsików w sosie z
ryżem = ok. 310 kcal

Składniki:500g
mięsa mielonego z
szynkipęczek
dymkiświeża
bazyliaświeży
tymianekświeża
natka pietruszki3 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów1
jajko3 łyżki
bułki tartej1 łyżka
brązowego cukru2 łyżki
oliwy3 łyżki
sosu worcestersól i
pieprz




Przygotowanie:1. Siekamy
natkę,
tymianek i
bazylię, a także
szczypiorek,
cebulę dymkę i
czosnek.







2. Najpierw robimy sos. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Ja zrobiłam to w
wooku, tylko po to, żeby było łatwiej mieszać. Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
szczypiorek z
dymką, podsmażamy. Następnie dodajemy posiekane wcześniej
zioła i
czosnek. Delikatnie podsmażamy.3. Kiedy
cebula się zeszkli i
zioła będą podsmażone odkładamy do miseczki 4 łyżki
ziół z
cebulą. Będą nam potrzebne do klopsików.

4. Do
ziół, które pozostały na patelni wlewamy
pomidory z puszki i podgrzewamy chwilę mieszając żeby
pomidory połączyły się z resztą składników. Dosypujemy
brązowy cukier. Podgrzewamy 5 minut. Sos mamy gotowy.

5. Zabieramy się za przygotowanie klopsików.
Mięso wkładamy do miski. Dokładamy wcześniej odłożone, podsmażone
zioła, dosypujemy
bułkę tartą, wbijamy
jajko i dolewamy
sos worcester. Mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to ręką, żeby wszystkie składniki się wymieszały i połączyły w jedną masę.6. Z masy
mięsno-
ziołowej formujemy małe klopsiki i układamy na naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane klopsiki przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st. Pieczemy aż klopsiki się zarumienią, a wręcz zbrązowieją (ok 40min).7. Razem z klopsikami włożyłam do piekarnika 3 plastry
pomidora na folii aluminiowej, żeby się zapiekły. Przydały mi się do przełożenia
ryżu - Chodziło o efekty wizualne :)8. Klopsiki podałam z
brązowy ryżem, który ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.9. Po wyjęciu klopsików z piekarnika polałam je wcześniej przygotowanym sosem. Finezyjnie przełożyłam
ryż plastrami
pomidorów, co spowodowało, że danie klopsikowe nie tylko smakowało, ale również wyglądało smakowicie.


Spróbujcie! Życzymy smacznego :)