Przepis wyszperany z książki Kuchnia Polska.Fajna nazwa ? a kurczak [u mnie ćwiartki z kurczaka] wyszły smakowite..Na zdjęciu niestety tylko kurczak po usmażeniu , przed upieczeniem...1 kurczak lub 4 udka20 dag przesianej mąki pszennej2 szklanki piwa3 jajkasól, pieprztłuszcz do smażeniasok z cytrynyprzyprawa warzywna typu vegetasuszony tymianekKurczaka podzielić na porcje, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą, oprószyć suszonymi ziołami. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej nagodzinę. Z mąkijajek, piwa, szczypty solipieprzu przygotować rzadkie ciasto. Porcje kurczaka maczać w cieście, starając się, aby mięso było dokładnie przykryte. Smażyć (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale można też na patelni lub w woku) na złoty kolor. Obrumienione porcje kurczaka ułożyć na blaszce (najlepiej z rusztem) i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) na 20 minut.