ßßß Cookit - przepis na Kurczak w waciaku

Kurczak w waciaku

nazwa

Wykonanie

Przepis wyszperany z książki Kuchnia Polska.Fajna nazwa ? a kurczak [u mnie ćwiartki z kurczaka] wyszły smakowite..Na zdjęciu niestety tylko kurczak po usmażeniu , przed upieczeniem...
1 kurczak lub 4 udka
20 dag przesianej mąki pszennej
2 szklanki piwa
3 jajka
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
sok z cytryny
przyprawa warzywna typu vegeta
suszony tymianek
Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą, oprószyć suszonymi ziołami. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej nagodzinę. Z mąki jajek, piwa, szczypty soli pieprzu przygotować rzadkie ciasto. Porcje kurczaka maczać w cieście, starając się, aby mięso było dokładnie przykryte. Smażyć (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale można też na patelni lub w woku) na złoty kolor. Obrumienione porcje kurczaka ułożyć na blaszce (najlepiej z rusztem) i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) na 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/09/912-kurczak-w-waciaku.html