Wykonanie
Taka
sałatka jest doskonałą bazą do różnych zimowych sałatek.Wystarczy tylko osączyć zawartość słoika i dodać
jajka ugotowane na twardo ,
ser żółty ,kilka łyżek
majonezu i
śmietany itp.lub kilka płatów
marynowanych śledzi,
jabłko,
majonez i
śmietanę. Przepis znaleziony tutaj.1,5 kg
pieczarek1,5 kg
papryki czerwonej1,5 kg
cebuli1,5 kg
marchewki1,5 kg
ogórków kiszonych (ze skórką lub obranych)3-4 łyżki
soliZalewa:2,5 l
wody (10 szklanek)0,5 l
octu 10% (2 szklanki)40 dag
cukru20 ziarenek
ziela angielskiego10
liści laurowych2 płaskie łyżeczki
pieprzu ziarnistego
olej na wierzch do słoików
Marchew ugotować w lekko posolonej i osłodzonej szczyptą
cukru oraz z łyżką
oleju wodzie "al dente", uważać aby nie była zbyt miękka i pokroić w plasterki, półplasterki lub słupki.
Pieczarki pokroić w paski i sparzyć we wrzącej wodzie lekko posolonej i z dodatkiem soku z 1/2
cytryny lub odrobiną kwasku
cytrynowego 3-5 min. Osączyć.
Paprykę czerwoną pokroić w paski i nasolić 1 łyżką
soli (co najmniej na 1-2 godz.)
Cebulę pokroić w piórka, również nasolić .
Ogórki kiszone pokroić w plasterki lub słupki wg upodobań. Zagotować zalewę,włożyć do niej osączone
paprykę i
cebulę,
pieczarki,
marchew i
ogórki kiszone. Gotować 8-10 minut .Wkładać do słoików gorące, zalać zalewą, wlać do każdego słoika po łyżce
oleju i odwracać do góry dnem lub krótko pasteryzować.Przepis dodaję do
Przetwory 2011.