Wykonanie
Sałatka na zimę...3 kg
kapusty białej0,5 kg
ogórków kiszonych0,5 kg
marchwi1 kg
papryki czerwonej4-5
cebulesól9 szkl.
wody1,5 szkl.
octu1,5 szkl.
cukrupieprz,
ziele angielskie ,
listki lauroweCebulę pokroić na cienkie półplasterki, posolić i zostawić na około 4 godziny.
Kapustę poszatkować, posolić [4 łyżki
soli)] i zostawić na ok.4 godziny,
potem odcisnąć i odlać sok. Dodać pokrojoną
paprykę ,utartą na dużych oczkach
marchew,
ogórki w plasterkach,
cebulę i wymieszać. Zalewę zagotować i gorącą zalać warzywa. Włożyć do słoików, dodać do każdego słoika
pieprz i ziele, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut.Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate ,
Przetwory 2011,i Paprykujemy 2 .