Wykonanie


Kolejna fajna
sałatka, którą również przygotowałam na życzenie mojego
męża. Przyznam, że nawet ja jej spróbowałam i była świetna. Najważniejsze jest jednak to, że pozwoliła mi się ona wyszaleć fotograficznie. Podobnie jak wczorajsza
sałatka z
krewetkami pozwoliła mi na udoskonalenie swoich umiejętności fotograficznych.Chociaż do zdjęć z kwestii smaku brakuje mi jeszcze bardzo dużo to jednak ja jestem usatysfakcjonowana swoim obecnym poziomem. Cały czas się rozwijam i co „sesję” podnoszę swoje umiejętności o ułamek procenta. Odkryłam, że sprawia mi to ogromną radość.Przy okazji odwiedziłam kilka sklepów z talerzami w pobliskim centrum handlowym i na resztach z wyprzedaży wygrzebałam kilka fantastycznych talerzy w cenie 2-5zł.
Będę szaleć dalej!

Składniki:800 g
piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pozbawionych tłuszczu5 g świeżego
tymianku2 g
kurkumy2 g
curry250 ml
jogurtu naturalnego z wapniem3
jaja, umyte w ciepłej wodzie lub sparzone we wrzątku3 ząbki
czosnku100 ml
oleju słonecznikowego50 ml
oleju rzepakowego80 ml białego,
wytrawnego wina20 g filetów anchovies, drobno posiekanych20 g
natki pietruszki80 g
sera Grana Padano2
sałaty lodowe250 g
pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
sólbiały pieprz½
cytrynymała łyżeczka
musztardy DijonMARYNATA:Do miski wlewamy 250 ml
jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g
kurkumy i 2 g
curry. Ząbek
czosnku drobno siekamy, posypujemy niewielką ilością
soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do
jogurtu z
przyprawami. Dodajemy niewielką ilość
soli i mielonego
białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością
oleju rzepakowego. Dodajemy niewielką ilość posiekanego
tymianku i mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość
oleju rzepakowego, wykładamy
piersi kurczaka, na wierzch
kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 25 minut.Sos à la Cesar:2 ząbki
czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę
musztardy i sok z ½
cytryny.
Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy
żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając
olej słonecznikowy. Następnie dodajemy część przygotowanej porcji
wina, mieszamy i ponownie dolewamy
olej słonecznikowy. Mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki.Niewielką ilość
sera grana padano ścieramy na tarce. Sos doprawiamy do smaku
pieprzem.
Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość
wina i bardzo drobno posiekaną
natkę pietruszki (niewielką ilość
pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).
Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą
sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Sałatę wraz z sosem przekładamy na talerze. Ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów
sera Grana Padano i dekorujemy nimi
sałatę. Pokrojone
pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami
natki pietruszki.
Kurczaka kroimy na mniejsze części i układamy na sałacie.Można podawać z grzankami.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl