Wykonanie
Sałata Cezar to danie, które powinno smakować zawsze tak samo. Ale tak nie jest. W wielu restauracjach, kucharze mają swoją wersję tego prostego, ale niebanalnego dania. Przez wiele lat i ja przyrządzałam sos do tej
sałaty i marynowałam
filety drobiowe według różnych wariacji, na przykład takich . Ciągłe odkrywanie smaków i chęć poznania nowej książki Karola i Pascala, zaprowadziłam mnie na stronę, gdzie znalazłam TEN sos. Zaskoczona kilkoma składnikami, odtworzyłam idealnie przepis. Spróbujcie, bo od teraz to moja ulubiona wariacja.Składniki:mała główka
sałaty rzymskiej2
filety z kurczakakilka
pomidorków koktajlowychmarynata do filetów:małe opakowanie
jogurtu greckiegopłaska łyżeczka
currysól i
pieprzłyżka białego
octu balsamicznegosos:łyżeczka
musztardy Dijon2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2
żółtka6 filetów
anchois, posiekanych w drobną kostkę2 łyżki
sera grana padanoolej słonecznikowy, około 100 g2 łyżki
białego wina2 łyżki
natki pietruszkisól,
cukier i
pieprz do smakukilka wiórek
sera grana padano, do dekoracjiW metalowej misce wymieszałam
musztardę,
żółtka,
czosnek i
anchois. Do dokładnie wymieszanych składników dolewałam, stopniowo, połowę
oleju słonecznikowego. Przerwałam, dodałam
wino i dalej, energicznie mieszając rózgą, dolałam resztę
oleju. Dodałam
ser,
natkę i doprawiłam
solą,
cukrem i
pieprzem.Po 4 godzinach marynowania filetów, grillowałam je w 180 stopniach po 10 minut z każdej strony.
Sałatę rzymską zanurzyłam w zimnej wodzie i dodałam kilka kostek
lodu. Po 15 minutach, odsączyłam i ułożyłam w płaskiej misce. Polałam obficie sosem, na niej ułożyłam
pomidorki, pokrojone w plastry filety i jeszcze raz polałam sosem. Całość udekorowałam
płatkami sera grana padano.