ßßß Cookit - przepis na C - DIETETYCZNIE czyli fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami

C - DIETETYCZNIE czyli fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Dziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:)
Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji:
należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika
ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:)
działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również na wsparcie przy obniżaniu ciśnienia
zalecana jest dla osób z obniżoną ilością z niedoborem żelaza, jak również dla kobiet podczas menstruacji i karmiących mam:)
zalecana jest również przy zapaleniu stawów, czy astmie ze względu na właściwości przeciwzapalne
chroni przed nowotworem jelita grubego oraz przed osłabieniem kości
Sami widzicie, że nic tylko zajadać się fasolką - zwłaszcza teraz - w pełni fasolkowego sezonu!
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
filet z kurczaka
1 jajko
1 łyżka musztardy
natka pietruszki
1 łyżeczka curry
szczypta pieprzu
kostka warzywna
Mięso zemleć, wymieszać z żółtkiem, ubitą pianą z białka, posiekaną natką pietruszki, musztardą, 1 łyżeczką soli, pieprzem i curry. Formować klopsiki, wrzucać na wrzątek z kostką warzywną (bądź zamiennie w niewielkiej ilości soli) - gotować 10 minut. Po tym czasie wyjmować łyżką cedzakową.
Fasolkę umyć dokładnie w zimnej wodzie, odciąć końcówki i usunąć ewentualne łyko. Gotować we wrzątku z jedną łyżeczką soli, cukru i posiekanego czosnku - pod przykryciem do miękkości (około 10 - 15 minut w zależności od młodości fasolki). Odcedzić na durszlaku, podawać z ugotowanymi klopsikami.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/08/c-dietetycznie-czyli-fasolka-szparagowa.html