Wykonanie
Dziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:)Jeśli lubicie
fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji:należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnikama niski indeks glikemiczny i mało kalorii - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:)działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również na wsparcie przy obniżaniu ciśnieniazalecana jest dla osób z obniżoną ilością z niedoborem żelaza, jak również dla kobiet podczas menstruacji i karmiących mam:)zalecana jest również przy zapaleniu stawów, czy astmie ze względu na właściwości przeciwzapalnechroni przed nowotworem jelita grubego oraz przed osłabieniem kościSami widzicie, że nic tylko zajadać się
fasolką - zwłaszcza teraz - w pełni
fasolkowego sezonu!

Składniki:1 kg
fasolki szparagowej2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
solifilet z kurczaka1
jajko1 łyżka
musztardynatka pietruszki1 łyżeczka
curryszczypta
pieprzukostka warzywna
Mięso zemleć, wymieszać z
żółtkiem, ubitą pianą z
białka, posiekaną
natką pietruszki,
musztardą, 1 łyżeczką
soli,
pieprzem i
curry. Formować klopsiki, wrzucać na wrzątek z kostką warzywną (bądź zamiennie w niewielkiej ilości
soli) - gotować 10 minut. Po tym czasie wyjmować łyżką cedzakową.
Fasolkę umyć dokładnie w zimnej wodzie, odciąć końcówki i usunąć ewentualne łyko. Gotować we wrzątku z jedną łyżeczką
soli,
cukru i posiekanego
czosnku - pod przykryciem do miękkości (około 10 - 15 minut w zależności od młodości
fasolki). Odcedzić na durszlaku, podawać z ugotowanymi klopsikami.